Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Łosoś pieczony

Print Friendly, PDF & Email

łosoś pieczony

Ryby są zawsze dobrą propozycją na szybki i zdrowy obiad. Nasz dzisiejszy łosoś pieczony jest jedną z najprostszych wersji, jaką można zrobić. Ta prostota dobrze komponowała się z pieczonymi ziemniakami i pieczoną czerwoną kapustą. Możemy dodać, że obiad ten przygotowaliśmy podczas jednego pieczenia, dokładając kolejne jego składniki. Łosoś pieczony potrzebował najmniej czasu, więc włożyliśmy go do piekarnika na sam koniec.

Łosoś pieczony – składniki

  • filet z łososia
  • sól ziołowa
  • pieprz cytrynowy




Wykonanie

Filet z łososia umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje, każdą z nich obsypać solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Filety polać oliwą.

Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć filety z łososia skórą do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20-25 minut – w zależności od grubości filetów.

Łosoś pieczony może być dodatkiem do frytek, pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.




łosoś pieczony

łosoś pieczony

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Łosoś pieczony
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *