Pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone

Dawno nie robiliśmy pierogów, a ostatnie z myślą o stronie już ponad rok temu. Nie powinno więc Was zdziwić, gdy napiszemy, że w tę niedzielę z radością przystąpiliśmy do lepienia pierogów na słodko. Zdecydowaliśmy się na pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone, był to dobry pomysł, a efekt bardzo smaczny. Dodatek serka mascarpone sprawił, że pierogi nabrały śmietankowego smaku, który przypadł nam do gustu. Polecamy. 🙂
Pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone – składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 200 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500 g truskawek
- 1 łyżka kaszy manny
- 500 g białego sera
- 250 g mascarpone
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- sól do gotowania
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Masło zalać gorącą wodą, wymieszać do jego rozpuszczenia się.
Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać do niej sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać w nie część gorącej wody z masłem, wymieszać łyżką. Dolewać resztę wody, za każdym razem mieszać łyżka, żeby się nie poparzyć. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przełożyć je do pojemnika, przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut.
Nadzienie:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z kaszą manną.
Ser przełożyć do miski, dodać mascarpone, żółtka, cukier i cukier wanilinowy, zblendować.
Wykonanie
Z ciasta na pierogi urwać kawałek, pozostałe ponownie przykryć folią. Cienko je rozwałkować, wykrawać koła, resztę ciasta dołożyć do tego pod folią. Na środek każdego koła kłaść porcję nadzienia serowego, a na nie położyć kawałki truskawek. Ciasto zlepić, zamykając dokładnie nadzienie. Pierogi układać na blacie i przykryć bawełnianą ściereczką.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładać pierogi, gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiać i przekładać na natłuszczony masłem lub olejem talerz.
Pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem np. rozpuszczonego masła lub śmietany.
Podobne przepisy
