Pleśniak z rabarbarem

M&B
Pleśniak z rabarbarem

Rabarbar w ogródku Dziadka, który po wyrwaniu z ziemi jadłyśmy, maczając w cukrze, to jedna z wielu scen z dzieciństwa. Do nich mogę zaliczyć także ciasto pleśniak, który robiło się z wieloma owocami. W tym przepisie na pleśniak z rabarbarem połączyłam oba te wspomnienia. Zajadając się kawałkiem ciasta, mogłam stwierdzić, że są to dobre wspomnienia smaków i wydarzeń, które z przyjemnością opowiadam Bartkowi.

Pleśniak z rabarbarem – składniki

Kruche ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka

Piana z białek:

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej






Wykonanie

Z rabarbaru odciąć oba końce, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z 2-3 łyżkami cukru – w zależności od tego, jak kwaśny jest rabarbar. Pozostawić na 60 minut, a przed wyłożeniem na ciasto odsączyć na sitku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, wyrobić ciasto.

Ciasto na pleśniak podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodać kakao i mleko, zagnieść. Wszystkie kawałki oddzielnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Do miski wlać białka, ubić na sztywno z cukrem. Do sztywnej piany z białek wmiksować łyżkę mąki ziemniaczanej.

Formę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie jej dno wylepić jednym jasnym ciastem, na nim rozłożyć kawałki rabarbaru. W dalszej kolejności drugie jasne ciasto skubać i układać na rabarbarze. Wyłożyć pianę z białek, na nią zetrzeć ciemne ciasto.

Pleśniak z rabarbarem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 50-55 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.






Pleśniak z rabarbarem

Pleśniak z rabarbarem

Pleśniak z rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pleśniak z rabarbarem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    15 czerwca 2022 at 23:22

    Cześć, sami nie mamy pojęcia, skąd taka nazwa, u mnie zawsze tak się na to ciasto mówiło. Znam też nazwę skubaniec, bo można robiąc to ciasto skubać części na blachę. A z ciekawości sprawdziłam, czy internet wiec, skąd taka nazwa i okazuje się, że podobno od białej piany, która wygląda jak pleśń. 🙂

  • Lilianna

    11 czerwca 2022 at 23:09

    Fascynuje mnie geneza nazwy tego ciasta 🙂 Skąd ona się wzięła? Poza tym wygląda i na pewno smakuje cudownie 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis