Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą

Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą to idealna propozycja na romantyczną kolację. Pięknie wyglądająca tarta kusiła składnikami, kolorami i zapachem. A robiła to tak skutecznie, że zniknęła ze stołu podczas tego wieczoru. I nie powiemy jak rozkładał się podział i u kogo na talerzu było więcej kawałków pysznej tarty pomidorowej z kozim serem i rukolą. 😉 No dobrze, wiadomo, że więcej zjadł Bartek. 🙂
Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą – składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
Sos:
- 2 pomidory
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Nadzienie:
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 100 g sera koziego
- 1 garść rukoli
- 2 łyżki słonecznika
Dodatkowo:
- ocet balsamiczny
|
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, wodę, żółtko, suszony tymianek i sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Sos:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki.
Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i gałązkę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, należy często mieszać.
Wykonanie
Ciasto piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem). Wyjąć, skropić octem balsamicznym i piec jeszcze 3 minuty.
Na podpieczone ciasto wyłożyć sos pomidorowy, ułożyć odsączone pomidory i ser kozi, posypać ziarnami słonecznika.
Ponownie wstawić do piekarnika, piec 5 minut w 180oC.
Po wyjęciu na tarcie pomidorowej z kozim serem rozłożyć rukolę.
|
Podobne przepisy
