Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sałatka z pora pieczarek i kukurydzy

Print Friendly, PDF & Email

sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy

Nadszedł czas czyszczenia lodówki i powstała sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy. Co prawda pieczarki trzeba było kupić specjalnie, ale z małym wyjściem do sklepu uporaliśmy się w czasie leżakowania pora w wodzie. 🙂 Przygotowując tę sałatkę zdecydowaliśmy się na wersję z podsmażanymi pieczarkami, gdyż takie najbardziej lubimy, ale równie dobrze sprawdzą się pieczarki obgotowane w wodzie. Smacznego życzymy. 🙂

Sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy – składniki

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Z pora odciąć korzeń oraz zieloną część, umyć, a następnie pokroić na plasterki. Jeśli por jest gruby, można go przekroić wzdłuż na pół i wtedy pokroić w plasterki. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut, po czym przesypać na sitko, aby woda odkapała.

Pieczarki wg uznania obrać lub opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, smażyć do momentu odparowania wody. Przestudzić.

Kukurydzę przełożyć na sito, przepłukać, pozostawić do odkapania.

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę (można to zrobić sitkiem do krojenia warzyw).

Do miski wsypać kukurydzę, odsączonego pora, pieczarki oraz pokrojone jajka. Dodać majonez, dokładnie wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę z pora, pieczarek i jajek wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.





sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *