Sałatka z pora pieczarek i kukurydzy
Nadszedł czas czyszczenia lodówki i powstała sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy. Co prawda pieczarki trzeba było kupić specjalnie, ale z małym wyjściem do sklepu uporaliśmy się w czasie leżakowania pora w wodzie. 🙂 Przygotowując tę sałatkę zdecydowaliśmy się na wersję z podsmażanymi pieczarkami, gdyż takie najbardziej lubimy, ale równie dobrze sprawdzą się pieczarki obgotowane w wodzie. Smacznego życzymy. 🙂
Sałatka z pora, pieczarek i kukurydzy – składniki
Dodatkowo:
- masło do smażenia
Wykonanie
Z pora odciąć korzeń oraz zieloną część, umyć, a następnie pokroić na plasterki. Jeśli por jest gruby, można go przekroić wzdłuż na pół i wtedy pokroić w plasterki. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut, po czym przesypać na sitko, aby woda odkapała.
Pieczarki wg uznania obrać lub opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, smażyć do momentu odparowania wody. Przestudzić.
Kukurydzę przełożyć na sito, przepłukać, pozostawić do odkapania.
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę (można to zrobić sitkiem do krojenia warzyw).
Do miski wsypać kukurydzę, odsączonego pora, pieczarki oraz pokrojone jajka. Dodać majonez, dokładnie wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę z pora, pieczarek i jajek wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.