Pączki na piwie
Pączki na piwie to nasza tegoroczna propozycja na Tłusty Czwartek. 🙂 Może będziecie zaskoczeni, ale piwo w pączkach świetnie się odnalazło, ciasto było bardzo gładkie i lekkie, a upieczone pączki z piwem puszyste i miękkie, a smak piwa nie był w nich wyczuwalny. Samo ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem, bo jest dość luźne i lepi się do dłoni, przez co ma się ochotę podsypywać mąki, ale jest to zbyteczne. Przy wykrawaniu i rośnięciu pączków należy dość mocno podsypać blat, aby ciasto się do niego nie przykleiło, zaś przy zamykaniu nadzienia dobrze ręce mieć także oprószone mąką, aby ciasto do nich się nie kleiło. Te trudy z pewnością zrekompensuje smak pączków na piwie, które także na drugi dzień są miękkie i puszyste. Warto je podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce, dzięki czemu wydają się być jakby dopiero upieczone.
Składniki na pączki na piwie
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml jasnego piwa w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 40 g drożdży
- 60 g cukru
- 60 g masła
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
|
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W małym garnku lekko podgrzać 50 ml piwa, odstawić.
Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru, aż będą płynne. Przelać je do letniego piwa, następnie dosypać 2 łyżki mąki, wymieszać składniki. Rozczyn przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie roztopić masło, odstawić je do przestygnięcia.
Do misy robota kuchennego przesiać pozostałą mąkę, wsypać sól oraz resztę cukru, dodać żółtka oraz jajko. Wlać rozczyn i przez 5 minut wyrabiać ciasto korzystając z haka, w tym czasie cienkim strumieniem wlewać pozostałe piwo. Gdy składniki ciasta drożdżowego będą już połączone, powoli wlewać roztopione masło, po czym miksować dalej na średnich obrotach przez 10-15 minut, aby ciasto dobrze się napowietrzyło. Będzie ono miało dość luźną konsystencję, ale nie należy dosypywać mąki. Tak przygotowane drożdżowe ciasto z piwem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat obficie posypany mąką, krótko wyrobić zagniatając kilka razy. Ponieważ ciasto jest klejące ponownie posypać blat mąką i rozwałkować na nim drożdżowe ciasto na grubość ok. 1 cm. Filiżanką lub okrągłą foremką wykrawać pączki, które można nadziać np. kremem czekoladowym lub twardą marmoladą. Układać je na podsypanej mąką powierzchni, zachowując odpowiednie odstępy, aby pączki miały miejsce na wyrośnięcie. Nadziewane pączki układać zlepieniem do dołu. Przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple na 20-30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zacząć powoli rozgrzewać smalec, który powinien mieć temperaturę ok. 175oC.
Wyrośnięte pączki na piwie wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z każdej strony 1,5-2 minuty. Te z nadzieniem wrzucać zlepieniem do góry i smażyć nieco dłużej, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmować i wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąkł.
Jeszcze ciepłe pączki na piwnym cieście obtoczyć w drobnym cukrze wymieszanym z przyprawą do pierników. Te bez nadzienia można nadziać dżemem, marmoladą lub kremem, wykorzystując rękaw cukierniczy i odpowiednią tylkę.
|
2 Komentarze
Karina
20 lutego 2020 at 23:49
Mniam mniam. Ale ciekawa propozycja.
Magdalena
20 lutego 2020 at 20:45
ach, jakie pyszności!