Kopytka z burakami
>Kopytka z burakami to propozycja na urozmaicenie domowego obiadu. Do standardowego ciasta na kopytka dodać należy startego ugotowanego buraka, aby zmienił się nie tylko kolor, ale także smak kopytek. Jeśli lubicie kopytka, wersja z gotowanymi buraczkami także powinna przypaść Wam do gustu. To, co wyróżnia kopytka z buraczkami, to ich przepiękny różowy kolor, który doskonale kontrastuje z zielonym kolorem np. sałatek.
Składniki na kopytka z burakami
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 duży pieczony lub ugotowany burak
Dodatkowo:
- mąka pszenna do podsypania
- sól do gotowania
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, jeszcze ciepłe zgnieść w prasce do ziemniaków. Przykryć przykrywką, pozostawić do wystygnięcia.
Ugotowany lub upieczony burak obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do ziemniaków dodać startego buraka, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbić jajka, połączyć składniki. Gdyby ciasto było zbyt luźne, można dosypać niewielką ilość mąki pszennej.
Ciasto na buraczkowe kopytka podzielić na części. Każdą z nich uformować w podłużny i cienki wałek. Jego wierzch spłaszczyć nożem, następnie kroić kluski o szerokości ok. 3 cm.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić, wrzucić część kopytek i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Kopytka z burakami gotować 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia, wyłowić łyżką cedzakową i od razu podawać, ewentualnie przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.
|