Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Hummus z burakiem

Print Friendly, PDF & Email

hummus z burakiem

Na tę sobotę zaplanowaliśmy filmowe popołudnie z naszą ulubioną zdrową przekąską. Tym razem zrobiliśmy hummus z burakiem, który nabieraliśmy na kawałki marchewki i różyczki brokułu. W smaku hummus z buraczkami jest rewelacyjny, wyraźnie czuć w nim tahini oraz czosnek, a łączy się to przyjemnie ze słodkością czerwonych buraczków. Ta wersja hummusu ma jedną wadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. 😉

Składniki na hummus z burakiem

  • 125 g suchej ciecierzycy
  • 300-400 g czerwonych buraków
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka sezamu
  • oliwa




Wykonanie

Ziarna ciecierzycy zalać dużą ilością zimnej wody, wmieszać łyżeczkę sody i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia zlać wodę, ciecierzycę przepłukać i zalać czystą wodą. Wmieszać łyżeczkę sody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości – około 35-40 minut.

Ciecierzycę odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

Buraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na najmniejszych oczkach.

Do miski malaksera wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać starte buraki, obrany i rozgnieciony czosnek, zblendować. Następnie dołożyć pastę tahini, chili, kumin, wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie tahini lub sokiem z cytryny.

Hummus z buraczkami wyłożyć na półmisek, posypać ziarnami sezamu i polać oliwą. Podawać do krakersów, słonych ciasteczek lub kawałków świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki).




hummus z burakiem

hummus z burakiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Hummus z burakiem
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *