Hummus z burakiem
Na tę sobotę zaplanowaliśmy filmowe popołudnie z naszą ulubioną zdrową przekąską. Tym razem zrobiliśmy hummus z burakiem, który nabieraliśmy na kawałki marchewki i różyczki brokułu. W smaku hummus z buraczkami jest rewelacyjny, wyraźnie czuć w nim tahini oraz czosnek, a łączy się to przyjemnie ze słodkością czerwonych buraczków. Ta wersja hummusu ma jedną wadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. 😉
Składniki na hummus z burakiem
- 125 g suchej ciecierzycy
- 300-400 g czerwonych buraków
- 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka sezamu
- oliwa
|
Wykonanie
Ziarna ciecierzycy zalać dużą ilością zimnej wody, wmieszać łyżeczkę sody i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia zlać wodę, ciecierzycę przepłukać i zalać czystą wodą. Wmieszać łyżeczkę sody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości – około 35-40 minut.
Ciecierzycę odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Buraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na najmniejszych oczkach.
Do miski malaksera wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać starte buraki, obrany i rozgnieciony czosnek, zblendować. Następnie dołożyć pastę tahini, chili, kumin, wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie tahini lub sokiem z cytryny.
Hummus z buraczkami wyłożyć na półmisek, posypać ziarnami sezamu i polać oliwą. Podawać do krakersów, słonych ciasteczek lub kawałków świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki).
|