Krupnik z pęczakiem

Krupnik z pęczakiem to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej gotuje się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ma się ochotę na takie gęste, gorące zupy. Do naszego krupniku użyliśmy wędzonego boczku, który nadał potrawie wyjątkowo aromatycznego i wyrazistego smaku, oraz kaszy pęczak, która zagęściła zupę i uczyniła ją treściwą. Taki krupnik ugotowaliśmy sobie na dwa dni i dobrze było wracać do domu, wiedząc, że czeka na nas pożywna i rozgrzewająca zupa.
Krupnik z pęczakiem – składniki
- 500 g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 100 g kaszy pęczak
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- natka pietruszki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Kaszę pęczak kilka razy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, marchewkę, pietruszkę oraz seler, zagotować. Dodać kaszę pęczak oraz około 1/2 łyżeczki soli, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodać majeranek roztarty w dłoniach oraz wrzucić ziemniaki, zupę nadal gotować, aż będą one miękkie.
W szklance zahartować śmietanę z 3 łyżkami gorącej zupy, powoli wlać ją do krupniku, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Krupnik z pęczakiem przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
|
Podobne przepisy
