Krupnik z pęczakiem

M&B
Krupnik z pęczakiem

Krupnik z pęczakiem to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej gotuje się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ma się ochotę na takie gęste, gorące zupy. Do naszego krupniku użyliśmy wędzonego boczku, który nadał potrawie wyjątkowo aromatycznego i wyrazistego smaku, oraz kaszy pęczak, która zagęściła zupę i uczyniła ją treściwą. Taki krupnik ugotowaliśmy sobie na dwa dni i dobrze było wracać do domu, wiedząc, że czeka na nas pożywna i rozgrzewająca zupa.

Krupnik z pęczakiem – składniki

  • 500 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 100 g kaszy pęczak
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Kaszę pęczak kilka razy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, marchewkę, pietruszkę oraz seler, zagotować. Dodać kaszę pęczak oraz około 1/2 łyżeczki soli, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodać majeranek roztarty w dłoniach oraz wrzucić ziemniaki, zupę nadal gotować, aż będą one miękkie.

W szklance zahartować śmietanę z 3 łyżkami gorącej zupy, powoli wlać ją do krupniku, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Krupnik z pęczakiem przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Krupnik z pęczakiem
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis