Syrop z kwiatów czarnego bzu

M&B
Syrop z kwiatów czarnego bzu

W zeszłym roku, w ramach odpoczynku od ciężkiego remontu mieszkania, wybraliśmy się na spacer po okolicy. Wróciliśmy z naręczem kwiatów czarnego bzu, z których po raz pierwszy zrobiliśmy syrop na zimę. Syrop z kwiatów czarnego bzu zachwycił nas aromatem i smakiem, a z dodatkiem gazowanej wody mineralnej i plasterkiem cytryny skutecznie gasił pragnienie w upalne dni spędzane wśród pyłu, zapachów schnącego tynku i farb. W tym roku z przyjemnością wybraliśmy się ponownie w te same rejony, aby tym razem przynieść podwójną ilość kwiatów bzu czarnego i zrobić podwójną ilość syropu. Jest on bowiem doskonały nie tylko do robienia orzeźwiających lemoniad, ale także jest super dodatkiem do zimowych, rozgrzewających herbatek.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – składniki

  • 40 gałązek kwiatów czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny






Wykonanie

Kwiaty czarnego bzu zerwać w słoneczne popołudnie, w ciepły i suchy dzień. Następie rozłożyć je na białej gazecie lub kawałku białego materiału. Pozostawić na słońcu na około godzinę, aby robaczki i owady miały czas na wyjście z kwiatów.

Po tym czasie kwiatki poodcinać od zielonych łodyżek, starając się, aby łodyżek było jak najmniej, gdyż powodują one, że syrop jest gorzki. Odcinanie kwiatów najlepiej robić nad garnkiem, w którym będą gotowane kwiaty czarnego bzu, aby nie tracić cennego, aromatycznego pyłku.

Odcięte kwiaty zalać dwoma litrami przegotowanej, gorącej wody. Na wierzchu położyć talerzyk, tak aby kwiatuszki były zanurzone w wodzie. Odstawić na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce.

Następnego dnia zlać wodę, używając gęstego sitka, wycisnąć ją także z kwiatów. Aby syrop był klarowny i pozbawiany ewentualnych zanieczyszczeń, dobrze jest go przecedzić przez złożoną gazę lub ręcznik papierowy.

Kwiatową wodę przelać do garnka, wsypać cukier i dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Przemieszać i postawić na ogniu. Gotować powoli do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza – syrop nie powinien wrzeć. Gorący przelewać do wyparzonych słoików lub butelek, od razu zamykać i stawiać na zakrętce. Pozostawić tak do wystygnięcia – nie ma potrzeby pasteryzowania słoików.

Syrop z kwiatów czarnego bzu przenieść w chłodne i ciemne miejsce. W szczelnie zamkniętych słoikach może postać nawet rok.






Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis