Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

ciasto jogurtowe z jagodami

Do tej pory nie zamieściliśmy żadnego przepisu na ciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością niejeden raz skorzystają z tego przepisu.

Składniki na ciasto jogurtowe z jagodami

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 250 cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki brązowego cukru



Wykonanie

Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników. Dolać olej, krótko zmiksować, następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do formy (ok. 25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jagodami oraz brązowym cukrem. Ciasto jogurtowe z jagodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut.

ciasto jogurtowe z jagodami




3 Komentarzy

  1. Natalia
    28 maja 2018    

    Ciasta jogurtowe są genialne. Zawsze pieczemy je z owocami i szybko znikają.

  2. M&B
    13 sierpnia 2016    

    Dzień dobry. Piekliśmy w blasze ok. 25 na 35 cm. Od razu dopiszę to jeszcze do przepisu.

  3. kinga
    13 sierpnia 2016    

    Witam.Jakiej wiekosci ma byc blacha?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *