Ciasto jogurtowe z jagodami

Do tej pory nie zamieściliśmy żadnego przepisu na ciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością niejeden raz skorzystają z tego przepisu.
Ciasto jogurtowe z jagodami – składniki
- 300 g jagód
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 250 cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki trzcinowego cukru
|
Wykonanie
Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników. Dolać olej, krótko zmiksować, następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy (ok. 25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jagodami oraz trzcinowym cukrem. Ciasto jogurtowe z jagodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut.
|
Podobne przepisy

3 Komentarze
Natalia
28 maja 2018 at 17:26
Ciasta jogurtowe są genialne. Zawsze pieczemy je z owocami i szybko znikają.
M&B
13 sierpnia 2016 at 13:07
Dzień dobry. Piekliśmy w blasze ok. 25 na 35 cm. Od razu dopiszę to jeszcze do przepisu.
kinga
13 sierpnia 2016 at 12:43
Witam.Jakiej wiekosci ma byc blacha?