Ciasto jogurtowe z jagodami

M&B
Ciasto jogurtowe z jagodami

Do tej pory nie zamieściliśmy żadnego przepisu na ciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością niejeden raz skorzystają z tego przepisu.

Ciasto jogurtowe z jagodami – składniki

  • 300 g jagód
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 250 cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki trzcinowego cukru



Wykonanie

Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników. Dolać olej, krótko zmiksować, następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do formy (ok. 25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jagodami oraz trzcinowym cukrem. Ciasto jogurtowe z jagodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut.

ciasto jogurtowe z jagodami




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto jogurtowe z jagodami
Autor
Opublikowane

3 Komentarze

  • Natalia

    28 maja 2018 at 17:26

    Ciasta jogurtowe są genialne. Zawsze pieczemy je z owocami i szybko znikają.

  • M&B

    13 sierpnia 2016 at 13:07

    Dzień dobry. Piekliśmy w blasze ok. 25 na 35 cm. Od razu dopiszę to jeszcze do przepisu.

  • kinga

    13 sierpnia 2016 at 12:43

    Witam.Jakiej wiekosci ma byc blacha?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis