Jogurt naturalny

M&B
jogurt naturalny

Co jakiś czas robimy sobie domowy jogurt naturalny i kilkoma uwagami na temat jego robienia chcielibyśmy się z Wami podzielić. W tym wpisie przedstawimy Wam, jak zrobić jogurt naturalny w domu. Robienie jogurtu zaczynamy od kupienia dobrego mleka – świeżego, prosto od krowy na bazarku lub świeżego tłustego mleka pasteryzowanego z butelki. Kolejny krok to kupienie odpowiedniego jogurtu naturalnego, który będzie naszym starterem. Dokładnie oglądamy skład kilku jogurtów i do koszyka wkładamy tylko ten, który w swoim składzie ma tylko mleko i kultury bakterii. Co dalej? Staramy się pilnować odpowiedniej temperatury, do której podgrzewamy mleko, z termometrem kuchennym nie jest to trudne, ale i bez niego można zrobić jogurt w domu. Najwygodniejszą dla nas formą ogrzewania jogurtu jest wstawienie go do nagrzanego piekarnika, odczekanie 3 godzin i pozostawienie jogurtu w cieple na noc, aby rankiem wstawić go do lodówki w celu jego schłodzenia. Jak do tej pory zawsze otrzymywaliśmy gęsty, niezbyt kwaśny jogurt, który zjadaliśmy z różnymi smakowitymi dodatkami. Jeśli skorzystacie z naszego przepisu dowiecie się, jak zrobić jogurt naturalny.

Składniki na jogurt naturalny

  • 1 litr mleka świeżego, pasteryzowanego (3,2%)
  • 150 g naturalnego jogurtu z kulturami bakterii jogurtowych




Wykonanie

Mleko pasteryzowane przelać do garnka z grubym dnem, podgrzewać do momentu osiągnięcia temperatury 42-45oC. Jeśli nie mamy kuchennego termometru, temperaturę można określić, wkładając palec na około 10 sekund do mleka – jeśli możemy go przez ten czas utrzymać w mleku, temperatura jest odpowiednia, jeśli możemy utrzymać go dłużej – temperatura jest za niska, jeśli nie możemy utrzymać palca przez 10 sekund – temperatura jest za wysoka.

Piekarnik nagrzać do 40-45oC.

Jogurt naturalny ze sklepu wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, po czym wmieszać do mleka w garnku. Garnek z mlekiem (zamknięty przykrywką) wstawić do nagrzanego piekarnika, pozostawić na 3 godziny (piekarnik musi być cały czas włączony). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić w nim zaszczepione mleko na noc.

Następnego dnia jogurt wstawić na 3-4 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i smaku.

Domowy jogurt naturalny jest dobry do spożywania przez 5 dni, należy go przechowywać w lodówce. Odbierając z niego ok. 100 ml i zamykając w słoiczku, można mieć kolejną porcję startową do zrobienia nowego jogurtu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jogurt naturalny
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis