Brownie z malinami

Do upieczenia brownie z malinami skorzystaliśmy z dobrodziejstwa przydomowych krzaczków malinowych. Już z daleka widać czerwone kuleczki wśród zielonych liści, jest ich tak dużo, że można je zrywać całymi garściami. Do naszego ulubionego ciasta, jakim jest brownie, dodaliśmy kilka garści tych sezonowych owoców. Dzięki temu ten czekoladowy wypiek zyskał nie tylko na smaku, ale także na wyglądzie, gdyż zatopione w brownie malinki uformowały kształt serduszek.
Brownie z malinami – składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 5 jajek (wielkości M)
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 250 g malin
|
Wykonanie
Maliny przebrać, szybko opłukać, pozostawić na sicie do osuszenia.
Masło rozpuścić z czekoladą na niewielkim ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Powoli wlewać do niej przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksować na niskich obrotach.
Partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dosypać kakao, dokładnie zmiksować.
Małą blachę do pieczenia (20/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać równomiernie ciasto i na jego powierzchni rozłożyć maliny, lekko je wciskając w czekoladowe ciasto.
Brownie z malinami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
15 lutego 2017 at 09:13
Mamy nadzieję, że brownie smakowało wyśmienicie i było odpowiednie na zakończenie walentynkowej kolacji. 🙂
Mary La
14 lutego 2017 at 15:34
wlasnie zrobilam swoje pierwsze brownie – jak smakuje tak pysznie jak wyglada to bede bardzo szczesliwa – a w dniu Swietego Walentego mam nadzieje ze te malinki beda wygladaly jak serduszka. W kazdym badz razie miseczka oblizana – a ja zadowolona