Tabbouleh

Tabbouleh przygotowany w domu może dać mam orientację, jak smakuje kuchnia arabska. Taka domowa, prosta do przygotowania sałatka z kaszy kuskus z pewnością zachwyci bogactwem smaków i aromatów każdego smakosza, można ją podawać jako samodzielne danie, lub jako dodatek do grillowanych mięs.
Tabbouleh – składniki
Sałatka:
- 200 g kaszy kuskus
- 3 pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 1 czerwona cebula
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju z papryczką chilli (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Sałatka:
Kaszę kuskus zalać gorącą wodą, 2 centymetry ponad jej poziom. Przykryć talerzem, odstawić, aby napęczniała.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę umyć, osuszyć, a następnie pokroić.
Cebulę obrać, drobno pokroić.
Sos:
Do szklanki wlać sok z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę oraz olej, mieszać do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Tabbouleh – sałatkę z kuskusem ozdobić świeżymi listkami mięty.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
iza
27 stycznia 2017 at 08:40
bardzo lubię takie smaki