Tabbouleh

M&B
Tabbouleh

Tabbouleh przygotowany w domu może dać mam orientację, jak smakuje kuchnia arabska. Taka domowa, prosta do przygotowania sałatka z kaszy kuskus z pewnością zachwyci bogactwem smaków i aromatów każdego smakosza, można ją podawać jako samodzielne danie, lub jako dodatek do grillowanych mięs.

Tabbouleh – składniki

Sałatka:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 3 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 czerwona cebula

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z papryczką chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Sałatka:

Kaszę kuskus zalać gorącą wodą, 2 centymetry ponad jej poziom. Przykryć talerzem, odstawić, aby napęczniała.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę umyć, osuszyć, a następnie pokroić.

Cebulę obrać, drobno pokroić.

Sos:

Do szklanki wlać sok z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę oraz olej, mieszać do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie

W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Tabbouleh – sałatkę z kuskusem ozdobić świeżymi listkami mięty.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tabbouleh
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • iza

    27 stycznia 2017 at 08:40

    bardzo lubię takie smaki

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis