Dżem śliwkowy II
Dżem śliwkowy – domowy, najprostszy, a więc najsmaczniejszy. Dobre śliwki, nieco cukru, a przede wszystkim długie gotowanie na małym ogniu sprawiają, że dżem śliwkowy bez konserwantów nie ma sobie równych. Ten dżem stosujemy często w naszej kuchni, głównie jako dodatek do naleśników, na kanapki z białym serem, ale także do przekładania ciast. Dzisiaj np. świeży dżem ze śliwek węgierek towarzyszył śniadaniowym pankejkom.
Składniki na dżem śliwkowy
- 3 kg śliwek
- 900 g cukru
|
Wykonanie
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, wsypać cukier, wymieszać.
Śliwki gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypaliły. Na kolejną 1-2 godziny zdjąć przykrywkę i tak gotować owoce, aby nadmiar wody odparował. Gdy śliwki będą gęste, lśniące i będą miały już ciemny kolor, można skończyć gotowanie.
Gorące śliwki przełożyć do wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok. 1 cm wolego miejsca. Zakręcić słoiki, przełożyć je do dużego garna wyłożonego ściereczką. Wlać tyle cieplej wody, aby słoiki były zalane do 3/4 wysokości. Zagotować wodę i od tego czasu słoiki pasteryzować przez 20 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki z dżemem śliwkowym, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
|