Pieczarki marynowane na ostro
Rzadko można spotkać w sklepach malutkie pieczarki, więc nie ma co się dziwić, że Mężczyzna zaszalał i kupił 4 opakowania tych grzybków. Gdy już uporałam się z ich umyciem, przyszedł czas na zrobienie z nich przetworów na zimę. Jednym z nich były pieczarki marynowane na ostro z dodatkiem czosnku i ostrej papryki, zaś drugim tradycyjnie marynowane pieczarki. Trudno określić, które są lepsze, różnią się nie tylko smakiem, ale także wyglądem – jedno jest pewne – obie wersje są świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąsek.
Składniki na pieczarki marynowane na ostro
- 500 g pieczarek
- 100 ml oleju
- 4-6 ząbków czosnku
- 1-2 ostre papryczki
- 150 ml wody
- 40 ml octu jabłkowego
- 40 ml ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 ziarenek kolorowego pieprzu
- 4 liście laurowe
|
Wykonanie
Pieczarki szybko umyć, najlepiej partiami, aby nie wchłonęły dużej ilości wody.
Czosnek obrać, pokroić na plastry.
Papryczki chili przekroić na pół, usunąć nasiona – jeśli ktoś woli wersję bardzo pikantną, to je zachować. Pokroić na wąskie paski.
Wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5-6 minut na małym ogniu.
Garnek zdjąć z pieca i przez 3-4 godziny pieczarki pozostawić w zalewie, aby się wystudziły i zamarynowały. Zimne marynowane pieczarki na ostro można od razu serwować, lub po przełożeniu do słoika, zalaniu zalewą i zakręceniu, przechowywać do miesiąca w lodówce.
Z podanych składników otrzymuje się duży słoik (900 ml) pieczarek marynowanych na ostro.
|