Babka cytrynowa

Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się, jakie ciasto upiec do popołudniowej kawy. Bartek proponował kruche ciasto, ja zaś miałam ochotę na jakąś babkę. Udało nam się dojść do kompromisu i rozłożyć wypieki na dwa dni – dzisiaj pieczemy babkę cytrynową, a w piątek quiche na słono. Babka wyszła mocno cytrynowa, bardzo nam smakuje, a jej żółty kolor wprawia w radosny nastrój. Jak ocenimy quiche? – dowiecie się niebawem. 🙂
Babka cytrynowa – składniki
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 230 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2,5 cytryny
- 200 ml oleju
- masło lub margaryna do natłuszczenia keksówki
- bułka tarta do posypania keksówki
|
Przygotowanie
Jajka wbić do miseczki, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli, ubijać 10-15 minut do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji.
Cytryny wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, oba połączyć z sokiem pomarańczowym.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i na przemian z sokiem cytrynowo-pomarańczowym dodawać do ubitych jajek, stale miksując na wysokich obrotach. Na koniec powoli dolewać olej i miksować.
Keksówkę natłuścić, posypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika. Babkę cytrynową piec 50-60 minut (grzałki góra-dół).
|
Podobne przepisy
