Babka cytrynowa

M&B
Babka cytrynowa

Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się, jakie ciasto upiec do popołudniowej kawy. Bartek proponował kruche ciasto, ja zaś miałam ochotę na jakąś babkę. Udało nam się dojść do kompromisu i rozłożyć wypieki na dwa dni – dzisiaj pieczemy babkę cytrynową, a w piątek quiche na słono. Babka wyszła mocno cytrynowa, bardzo nam smakuje, a jej żółty kolor wprawia w radosny nastrój. Jak ocenimy quiche? – dowiecie się niebawem. 🙂

Babka cytrynowa – składniki

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2,5 cytryny
  • 200 ml oleju
  • masło lub margaryna do natłuszczenia keksówki
  • bułka tarta do posypania keksówki




Przygotowanie

Jajka wbić do miseczki, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli, ubijać 10-15 minut do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji.

Cytryny wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, oba połączyć z sokiem pomarańczowym.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i na przemian z sokiem cytrynowo-pomarańczowym dodawać do ubitych jajek, stale miksując na wysokich obrotach. Na koniec powoli dolewać olej i miksować.

Keksówkę natłuścić, posypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika. Babkę cytrynową piec 50-60 minut (grzałki góra-dół).




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka cytrynowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis