Marynowane pieczarki

Podczas przyjmowania gości, dobrze jest postawić na stole marynowane pieczarki, które są doskonałym uzupełnieniem serwowanych wędlin i serów. Można z nich zrobić również wiele ciekawych zimnych przystawek np. koreczki, sałatki, sos tatarski. Kupując pieczarki do marynowania, najlepiej wybierać te najmniejsze, gdyż wyglądają one najładniej w podawanych potrawach. Jeśli jednak nie możemy dostać odpowiednio małych pieczarek, można oczywiście kupić te większe i przed zamarynowaniem pokroić je na 2 lub 4 części. Z pewnością będą smakować równie dobrze. 🙂
Marynowane pieczarki – składniki
- 500 g małych pieczarek
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
Zalewa octowa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 liście laurowe
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
Dodatkowo do gotowania:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
|
Wykonanie
Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Pieczarki dokładnie umyć (najlepiej partiami), oczyścić nóżki.
W garnku zagotować wodę, sól oraz ocet, wrzucić czyste pieczarki. Gotować przez 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Odcedzić.
Przygotować zalewę octową – zagotować wodę z octem, solą i cukrem.
Do wyparzonych słoików włożyć plasterki marchewki oraz pokrojoną cebulę, wsypać po łyżeczce gorczycy oraz po kilka ziarenek pieprzu. Następnie włożyć pieczarki oraz liście laurowe, delikatnie docisnąć i zalać gorącą zalewą.
Słoiki z pieczarkami zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości ciepłą wodą. Garnek przykryć przykrywką, postawić na ogniu, wodę doprowadzić do wrzenia i pasteryzować przez 20 minut.
Marynowane pieczarki wyjąć ostrożnie z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Z podanych składników można przygotować 2 słoiczki marynowanych pieczarek.
|
Podobne przepisy
