Marynowane pieczarki

M&B
Marynowane pieczarki

Podczas przyjmowania gości, dobrze jest postawić na stole marynowane pieczarki, które są doskonałym uzupełnieniem serwowanych wędlin i serów. Można z nich zrobić również wiele ciekawych zimnych przystawek np. koreczki, sałatki, sos tatarski. Kupując pieczarki do marynowania, najlepiej wybierać te najmniejsze, gdyż wyglądają one najładniej w podawanych potrawach. Jeśli jednak nie możemy dostać odpowiednio małych pieczarek, można oczywiście kupić te większe i przed zamarynowaniem pokroić je na 2 lub 4 części. Z pewnością będą smakować równie dobrze. 🙂

Marynowane pieczarki – składniki

  • 500 g małych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

Zalewa octowa:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo do gotowania:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu




Wykonanie

Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Pieczarki dokładnie umyć (najlepiej partiami), oczyścić nóżki.

W garnku zagotować wodę, sól oraz ocet, wrzucić czyste pieczarki. Gotować przez 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Odcedzić.

Przygotować zalewę octową – zagotować wodę z octem, solą i cukrem.

Do wyparzonych słoików włożyć plasterki marchewki oraz pokrojoną cebulę, wsypać po łyżeczce gorczycy oraz po kilka ziarenek pieprzu. Następnie włożyć pieczarki oraz liście laurowe, delikatnie docisnąć i zalać gorącą zalewą.

Słoiki z pieczarkami zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości ciepłą wodą. Garnek przykryć przykrywką, postawić na ogniu, wodę doprowadzić do wrzenia i pasteryzować przez 20 minut.

Marynowane pieczarki wyjąć ostrożnie z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Z podanych składników można przygotować 2 słoiczki marynowanych pieczarek.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Marynowane pieczarki
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis