Drożdżówki z serem i porzeczkami
Drożdżówki z serem i porzeczkami piekłam w tym roku trzy razy. Były tak smaczne, że robiłam to z przyjemnością. To trzykrotne pieczenie drożdżówek z sezonowymi owocami spowodowane było także chęcią wrzucenia przepisu na bloga. Do tego potrzeba zdjęć, a za pierwszym razem nie udało mi się ich zrobić, gdyż ładniejsze wypieki zostały zamrożone, czekają na przyjazd Rodzinki z UK. Za drugim razem bułeczki wyszły płaskie i nieco za ciemne. Dopiero trzecie pieczenie zakończyło się sukcesem, bo drożdżowe bułeczki z porzeczkami i serem były złociste, okrągłe, pulchniutkie – wręcz idealne do zdjęć. 🙂 Co mnie podwójnie ucieszyło, bo zerwałam już wszystkie porzeczki w ogrodzie Mamy Sąsiadki – Pani Hani. :-).
Drożdżówki z serem i porzeczkami – składniki
-
Rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka w temparaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
-
Drożdżowe ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 3 żółtka z jajek wielkości L
- 1 jajko wielkości L
- 150 g cukru
- 100 ml mleka
- 100 g masła
Nadzienie z sera i mascarpone:
- 300 g białego sera półtłustego
- 250 g mascarpone
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
Owoce:
- 300 g owoców: czarnych i czerwonych porzeczek, borówek, jagód
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Przygotowanie
Roczyn:Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Gdy będą już płynne, dodać 200 ml podgrzanego do ok. 30oC mleka i dwie czubate łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut - drożdżowy rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Drożdżowe ciasto:W wyrastania rozczynu żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do miski wyspać mąkę, następnie dodać masę z jajek i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, tak, aby składniki się połączyły. Wlać roztopione i przestudzone masło, w dalszym ciągu wyrabiać, aż do wchłonięcia się masła i uzyskania sprężystego i lekkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kruszonka:Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Nadzienie z sera i mascarpone:Do miseczki przełożyć ser biały, mascarpone, dodać żółtko oraz cukier. Zblendować na gładką masę.
Owoce:Owoce umyć, porzeczki oddzielić od szypułek, pozostawić do odkapania. Suche owoce wymieszać z budyniem oraz cukrem.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować, po czym część wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Dużym kubkiem wykrawać koła, na środku każdej bułeczki dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Nałożyć w nie porcję nadzienia serowego oraz przygotowanych owoców. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Brzegi wyrośniętych bułek posmarować roztrzepanym białkiem, na wierzchu posypać kruszonką.
Drożdżówki z serem i porzeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (grzałka góra - dół) i piec 16-20 minut, do zrumienienia się ciasta.