Królik w śmietanie

M&B
Królik w śmietanie

Po kilku przepisach na potrawy z królika nadszedł czas na zrobienie królika w śmietanie i zamieszczenie przepisu na to danie na blogu. Mięso królika na szczęście powoli wraca do łask i dość często pojawia się w ofercie supermarketów, co z pewnością ułatwia sięgnięcie po nie i przygotowanie smacznej potrawy z królika. Jeśli lubicie mięsa delikatne, dietetyczne i lekkostrawne, królik w śmietanie powinien przypaść Wam do gustu.

Królik w śmietanie – składniki

  • 1 królik
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml rosołu
  • sok z cytryny, sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do smażenia
  • mąka do oprószenia królika




Wykonanie

Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na kawałki. Włożyć do garnka wypełnionego wodą z łyżeczką soli, namaczać przez 30 minut. Wyjąć z wody, osuszyć, obficie natrzeć solą oraz pieprzem, oprószyć mąką, jej nadmiar strząsnąć.

Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć królika z każdej strony do zrumienienia się mięsa (7-8 minut z każdej strony). Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, cząber, dodatkowo wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mięso przemieszać.

W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną kremówką, wlać 2-3 łyżki sosu z duszenia królika, wymieszać, po czym całość wlać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał. Królika w śmietanie zdjąć z ognia, wyjąć mięso, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Mięso królika wyłożyć na półmisek, polać go sosem z duszenia, podawać na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. smażonymi buraczkami.




królik w śmietanie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Królik w śmietanie
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis