Królik w śmietanie
Po kilku przepisach na potrawy z królika nadszedł czas na zrobienie królika w śmietanie i zamieszczenie przepisu na to danie na blogu. Mięso królika na szczęście powoli wraca do łask i dość często pojawia się w ofercie supermarketów, co z pewnością ułatwia sięgnięcie po nie i przygotowanie smacznej potrawy z królika. Jeśli lubicie mięsa delikatne, dietetyczne i lekkostrawne, królik w śmietanie powinien przypaść Wam do gustu.
Królik w śmietanie – składniki
- 1 królik
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka cząbru
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml rosołu
- sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do smażenia
- mąka do oprószenia królika
Wykonanie
Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na kawałki. Włożyć do garnka wypełnionego wodą z łyżeczką soli, namaczać przez 30 minut. Wyjąć z wody, osuszyć, obficie natrzeć solą oraz pieprzem, oprószyć mąką, jej nadmiar strząsnąć.
Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć królika z każdej strony do zrumienienia się mięsa (7-8 minut z każdej strony). Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, cząber, dodatkowo wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mięso przemieszać.
W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną kremówką, wlać 2-3 łyżki sosu z duszenia królika, wymieszać, po czym całość wlać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał. Królika w śmietanie zdjąć z ognia, wyjąć mięso, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Mięso królika wyłożyć na półmisek, polać go sosem z duszenia, podawać na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. smażonymi buraczkami.