Mleczna babka na białkach
Patrząc na ostatnie wpisy na naszym blogu, można odnieść wrażenie, że na naszym świątecznym stole królować będą słodkości. Nie wyłamując się z tego kierunku, zamieszczamy przepis na mleczną babkę na białkach. Aby wyróżniała się spośród innych wielkanocnych babek, rozkroiliśmy ją na trzy części i wysmarowaliśmy kwaskowatym dżemem, dzięki czemu babka na białkach nabrała wyjątkowego charakteru. 🙂
Mleczna babka na białkach – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 8 białek wielkości M
- 200 g cukru
- 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g)
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta
|
Wykonanie
Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.
Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
W dużej misie miksera ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, miksować do jego rozpuszczenia się i uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej piany.
Po zmniejszeniu obrotów miksera powoli wlewać masło, następnie mleko. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką lub drewnianą łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto na białkach przelać do formy na babkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do suchego patyczka.
Mleczną babkę na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 20 minut, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną przekroić na 3 części, przełożyć dżemem oraz ozdobić lukrem, aby babka na białkach świątecznie się prezentowała.
|
2 Komentarze
M&B
26 marca 2018 at 22:24
Witamy. 🙂 Równie pysznie smakuje. Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się wrażeniami. 🙂
Marcepanowa kuchnia
26 marca 2018 at 20:39
Wygląda pysznie !