Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Mleczna babka na białkach

mleczna babka na białkach

Patrząc na ostatnie wpisy na naszym blogu, można odnieść wrażenie, że na naszym świątecznym stole królować będą słodkości. Nie wyłamując się z tego kierunku, zamieszczamy przepis na mleczną babkę na białkach. Aby wyróżniała się spośród innych wielkanocnych babek, rozkroiliśmy ją na trzy części i wysmarowaliśmy kwaskowatym dżemem, dzięki czemu babka na białkach nabrała wyjątkowego charakteru. 🙂

Składniki na mleczną babkę na białkach

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 białek wielkości M
  • 200 g cukru
  • 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g)
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta




Wykonanie

Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.

Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

W dużej misie miksera ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, miksować do jego rozpuszczenia się i uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej piany.

Po zmniejszeniu obrotów miksera powoli wlewać masło, następnie mleko. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką lub drewnianą łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto na białkach przelać do formy na babkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do suchego patyczka.

Mleczną babkę na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 20 minut, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną przekroić na 3 części, przełożyć dżemem oraz ozdobić lukrem, aby babka na białkach świątecznie się prezentowała.




mleczna babka na białkach

2 Komentarzy

  1. M&B
    26 marca 2018    

    Witamy. 🙂 Równie pysznie smakuje. Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się wrażeniami. 🙂

  2. 26 marca 2018    

    Wygląda pysznie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.