Mleczna babka na białkach

M&B
Mleczna babka na białkach

Patrząc na ostatnie wpisy na naszym blogu, można odnieść wrażenie, że na naszym świątecznym stole królować będą słodkości. Nie wyłamując się z tego kierunku, zamieszczamy przepis na mleczną babkę na białkach. Aby wyróżniała się spośród innych wielkanocnych babek, rozkroiliśmy ją na trzy części i wysmarowaliśmy kwaskowatym dżemem, dzięki czemu babka na białkach nabrała wyjątkowego charakteru. 🙂

Mleczna babka na białkach – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 białek wielkości M
  • 200 g cukru
  • 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g)
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta




Wykonanie

Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.

Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

W dużej misie miksera ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier i cukier wanilinowy, miksować do jego rozpuszczenia się i uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej piany.

Po zmniejszeniu obrotów miksera powoli wlewać masło, następnie mleko. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką lub drewnianą łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto na białkach przelać do formy na babkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do suchego patyczka.

Mleczną babkę na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 20 minut, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną przekroić na 3 części, przełożyć dżemem oraz ozdobić lukrem, aby babka na białkach świątecznie się prezentowała.




mleczna babka na białkach

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mleczna babka na białkach
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    26 marca 2018 at 22:24

    Witamy. 🙂 Równie pysznie smakuje. Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się wrażeniami. 🙂

  • Marcepanowa kuchnia

    26 marca 2018 at 20:39

    Wygląda pysznie !

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis