Buraczki

M&B
Buraczki

Buraczki tarte były u mnie w domu tylko w niedziele i raczej rzadziej niż inne surówki. My teraz także zbyt często się na nie nie decydujemy, mimo że to bardzo prosty i smaczny dodatek do obiadu, ale zniechęca nas to, że buraczki gotują się około godziny. Jednak niezmiennie należą do moich ulubionych i wciąż pamiętam, jak Mama tarła buraki, a ja czekałem na otrzymanie kolejnych kawałków – zbyt małych do wygodnego tarcia.

Buraczki tarte – składniki

  • 1 kg buraków
  • 6 czubatych łyżeczek cukru
  • 5-6 łyżeczek octu
  • szczypta soli




Przygotowanie

Buraki umyć, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu do miękkości. Następnie odlać i zostawić, żeby trochę ostygły, zdjąć z nich skórkę.

Na tarce o malutkich oczkach zetrzeć buraki, dodać ocet, cukier i sól. Zostawić na kilka minut, żeby smaki się przegryzły, dopiero wtedy je spróbować i ewentualnie doprawić buraczki tarte cukrem lub octem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Buraczki
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis