Sałatka z surimi

M&B
Sałatka z surimi

Gdy robimy sobie sushi, produkty, których nie zużyliśmy, wykorzystujemy do zrobienia sałatki. Sałatki z surimi i ryżem to szybka wersja tego japońskiego dania, która pozwala cieszyć się jego smakiem bez posiadania akcesoriów do robienia sushi. Tę wersję sałatki z paluszkami krabowymi wzbogaciliśmy o rzodkiewki i sos z awokado, dzięki czemu sałatka z surimi i ryżem nabrała wiosennych kolorów. 🙂

Sałatka z surimi – składniki

Produkty do sałatki:

Sos z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki wasabi
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • sos sojowy do smaku




Przygotowanie

Produkty do sałatki:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.

Surimi rozmrozić, pokroić w kawałki.

Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki.

Sos z awokado:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć go do miski malaksera. Wlać oliwę, sok z cytryny, dodać jogurt naturalny oraz wasabi, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić do smaku solą.

Wykonanie

Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać porwane nori, wymieszać z sosem z awokado, doprawić do smaku sosem sojowym.

Sałatkę z surimi wstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka z surimi
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    5 czerwca 2018 at 16:18

    Paweł, my gdy nie mamy czasu często robimy taką wersję sushi, spróbuj, będzie smacznie. 🙂

  • Paweł

    4 czerwca 2018 at 17:45

    Uwielbiam sushi. 🙂 Taka sałatka musi byc smaczna. Dziękuje za pomysł.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis