Sałatka z surimi
Gdy robimy sobie sushi, produkty, których nie zużyliśmy, wykorzystujemy do zrobienia sałatki. Sałatki z surimi i ryżem to szybka wersja tego japońskiego dania, która pozwala cieszyć się jego smakiem bez posiadania akcesoriów do robienia sushi. Tę wersję sałatki z paluszkami krabowymi wzbogaciliśmy o rzodkiewki i sos z awokado, dzięki czemu sałatka z surimi i ryżem nabrała wiosennych kolorów. 🙂
Sałatka z surimi – składniki
Produkty do sałatki:
- 1 opakowanie surimi
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 listki nori
Sos z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki wasabi
- sól do smaku
Dodatkowo:
- sos sojowy do smaku
|
Przygotowanie
Produkty do sałatki:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.
Surimi rozmrozić, pokroić w kawałki.
Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki.
Sos z awokado:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć go do miski malaksera. Wlać oliwę, sok z cytryny, dodać jogurt naturalny oraz wasabi, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić do smaku solą.
Wykonanie
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać porwane nori, wymieszać z sosem z awokado, doprawić do smaku sosem sojowym.
Sałatkę z surimi wstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły.
|
2 Komentarze
M&B
5 czerwca 2018 at 16:18
Paweł, my gdy nie mamy czasu często robimy taką wersję sushi, spróbuj, będzie smacznie. 🙂
Paweł
4 czerwca 2018 at 17:45
Uwielbiam sushi. 🙂 Taka sałatka musi byc smaczna. Dziękuje za pomysł.