Leniwe

Do naszej grupy przepisów na kluski wreszcie dołączyły leniwe, które należą do bardzo prostych i szybkich potraw. Głównym ich składnikiem jest biały ser, a dodatek mąki sprawia, że ciasto jest zwarte i nie rozpadnie się przy gotowaniu. Należy jednak pamiętać, żeby przy wyrabianiu opierać się odruchom dosypywania mąki, ponieważ kluseczki będą twarde. Odpowiednio przygotowane i ugotowane leniwe, mimo ich prostoty, znajdą wielu miłośników, zwłaszcza, że można podawać je z wieloma dodatkami.
Leniwe – składniki
- 250 g tłustego białego sera
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Do miseczki włożyć biały ser, wbić jajko, dodać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, zagniatać widelcem, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypać mąkę, wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, wykładać część przygotowanej masy i z każdej formować wałki, następnie pociąć je na prostokąciki.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wkładać partiami kluseczki na leniwe. Gotować ok. 30 sekund od wypłynięcia wszystkich na powierzchnię.
Leniwe podawać od razu po wyjęciu z wody, np. z podsmażoną na maśle bułką tartą, śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, słodką surówką z marchewki.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Cukry Proste
31 maja 2016 at 11:18
Kocham najbardziej na świecie!