Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody. Może je upiec dzień wcześniej ponieważ zachowają świeżość i doskonały smak. Muszę przyznać, że połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatym rabarbarowym nadzieniem jest naprawdę rewelacyjne. Takimi drożdżówkami z rabarbarem z pewnością się najemy, ale nie zasłodzimy.
Drożdżówki z rabarbarem – składniki
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 35 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 35 g masła
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
Owocowe nadzienie:
- 250 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru. Wlać połowę lekko podgrzanego (ok. 30oC) mleka, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i odchodzące od ręki ciasto.
Wlać masło, sok z cytryny oraz rum. Ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
Kruszonka:
Mąki, masło oraz cukier połączyć ze sobą, aż powstaną grudki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Owocowe nadzienie:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Po tym czasie rabarbar przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia nadmiaru soku.
Wykonanie
Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko wyrobić i utworzyć z niego wałek. Pociąć go na 8-10 jednakowych plastrów, rozpłaszczyć je dłonią, formując koło, na środku każdego zrobić wgłębienie kieliszkiem do wina lub szklanką. Lekko docisnąć środek wewnątrz powstałego okręgu, nałożyć rabarbar.
Drożdżówki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, a na rabarbar wyłożyć kruszonkę.
Drożdżówki z rabarbarem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.
|
Podobne przepisy
