Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną to nasza druga propozycja tej jesieni na pierogi z pieczonym mięsem gęsi. Tym razem są one bardziej tradycyjna, albowiem w farszu połączyliśmy mięso z gęsi z natką pietruszki i zeszkloną cebulką. Do tego dobrze komponujące się zioła i danie mamy gotowe. Oczywiście, jak to przy pierogach, zrobienie ich zajęło nam trochę czasu, ale dobra organizacja pracy i sprawiedliwy podział zadań znacznie przyspieszyły cały proces przygotowywania pierogów z gęsiną. 🙂
Pierogi z gęsiną – składniki
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki gorącej wody
Nadzienie:
- 500 g mięsa z upieczonej gęsi
- 4 łyżki smalcu z pieczenia gęsi
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
|
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko, dodać sól oraz masło. Zagarnąć mąkę do środka, po czym wlać część wody i zacząć wyrabiać ciasto, uważając, aby się nie sparzyć. W miarę wyrabiania ciasta dolewać odpowiednią ilość wody, tak aby ciasto było miękkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Nadzienie:
Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach smalcu gęsiego. Dodać suszone zioła i jeszcze chwilkę podsmażyć, przestudzić.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Mięso upieczonej gęsi przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekać. Dodać do niego resztę smalcu z gęsi, posiekaną pietruszkę oraz cebulę z przyprawami, wymieszać do połączenia się składników.
Wykonanie
Ciasto podzielić na trzy części, dwie z nich przykryć ściereczką, aby nie wysychały, jedną cienko rozwałkować i szklanką wykroić kółka. Na środek każdego z nich nałożyć farsz, zlepić brzegi, odłożyć na blat podsypany mąką, przykryć ściereczką. Tak samo przygotować pierogi z pozostałych części ciasta.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać partiami pierogi, przemieszać je delikatnie i przykryć pokrywką. Gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Pierogi można polać olejem, aby się nie posklejały.
Pierogi z gęsiną podawać zaraz po ugotowaniu, można okrasić je podsmażoną na smalcu cebulą.
|
Podobne przepisy
