Sałatka z tortellini i ogórkiem małosolnym
W czasie remontu często sięgaliśmy po tortellini, które najczęściej jedliśmy na obiad polane oliwą. Teraz, gdy mamy więcej czasu na gotowanie, nadal z chęcią sięgamy po ten produkt, ale częściej robimy różnorodne sałatki na kolacje. Ostatnią z nich jest sałatka z tortellini, ogórkiem małosolnym, rzodkiewkami, kukurydzą i papryką. Ten kolorowy i sycący posiłek można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. 🙂
Sałatka z tortellini i ogórkiem małosolnym – składniki
- 250 g tortellini (np. ze szpinakiem)
- 2-3 ogórki małosolne
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Ogórki małosolne pokroić w ćwierćplasterki.
Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki.
Połówkę czerwonej cebuli obrać, pokroić w piórka.
Od rzodkiewek odciąć liście oraz ogonki, umyć je, pokroić na osiem części.
Szczypiorek opłukać, posiekać.
Kukurydzę odcedzić.
W misce wymieszać majonez oraz śmietanę, wsypać pokrojone składniki oraz kukurydzę, wymieszać. Dodać ugotowane tortellini, przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka z tortellini i ogórkiem małosolnym jest gotowa do podania od razu po przygotowaniu.
|