Dżem z fig
Taka cenowa okazja na figi nie mogła zostać nie zauważona przez Bartka. Wrócił więc ze sklepu z figami, które wypełniły po brzegi bawełniany woreczek na warzywa. Gdy zapytałam, na co nam tyle tych owoców, odpowiedział „Będziemy robić dżem z fig”. No i zrobiliśmy. 🙂 Jakim sposobem, z jakimi dodatkami, jak długo i z jakim efektem możecie przeczytać poniżej i zobaczyć na zdjęciach. Na zakończenie napiszemy, że dżem jest pyszny – zarówno na słodko, jak i w zaskakującym duecie z serem pleśniowym lub kozim. Koniecznie spróbujcie tego połączenia.
Dżem z fig – składniki
- 1,5 kg fig (ok. 20 dużych sztuk)
- 1 średnia cytryna
- 300 g cukru
- 1 kora cynamonu
- 2 ziarenka anyżu
- 2 ziarenka kardamonu
|
Wykonanie
Figi umyć, odciąć ogonki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, wlać sok wyciśnięty z cytryny, dodać połamaną na kawałki korę cynamonu, ziarenka anyżu oraz kardamonu. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować kolejne 30 minut. Dżem zdjąć z ognia, pozostawić na 12 godzin.
Po tym czasie dżem ponownie zagotować i gotować bez przykrycia ok. 60 minut – do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem z fig przekładać do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcać je i stawiać na pokrywce. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Z podanych ilości wyszło nam 5 słoiczków po 300 ml.
|