Risotto z krewetkami
Do Walentynek zostało co prawda jeszcze kilka dni, ale my już w ten weekend przygotowaliśmy romantyczną kolację. Dodatkową okazją był drugi miesiąc od momentu naszych zaręczyn. 🙂 Nawiązując do tamtego wieczoru, pozostaliśmy w morskiej tematyce i zrobiliśmy kremowe risotto z krewetkami. Choć risotto jest to danie czasochłonne, z każdym kolejnym jego wykonaniem czas się coraz mniej dłuży, zwłaszcza jeśli ma się przy sobie Wyjątkową Osobę. 🙂
Składniki na risotto z krewetkami
- 200 g mrożonych krewetek
- 250 g ryżu do risotto
- 1 l rosołu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 kawałka ostrej papryczki (bez pestek)
- 50 g masła
- 50 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię z masłem, smażyć kilka minut. Wsypać ryż, chwilę podsmażać, wlać wino. Gdy się ono zredukuje, wlać porcję rosołu, często mieszając, odparować płyn. Wlać kolejną porcję rosołu – czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu, a wraz z ostatnią porcją wrzucić opłukane pod bieżącą wodą krewetki, delikatnie przemieszać.
Do risotto z krewetkami dodać masło, połączyć je z ryżem, wsypać starty na tarce o małych oczkach parmezan, dokładnie wymieszać. Risotto z krewetkami doprawić do smaku solą i pieprzem.
|