Rolady śląskie w sosie borowikowym

Myśląc o propozycji bożonarodzeniowego obiadu, sięgnęliśmy po śląski klasyk, czyli rolady wołowe. Aby nadać im świątecznego charakteru, sos wzbogaciliśmy o aromat i smak suszonych borowików. Trzeba przyznać, że były to najlepsze zrazy wołowe, jakie do tej pory zrobiliśmy. O ich smaku zdecydowały dobrej jakości składniki, a przede wszystkim świeża, młoda wołowina, którą zaproponowała nam sprzedawczyni z mięsnego stoiska na bazarku. U niej kupiliśmy też pyszny, wędzony boczek, a na stoisku obok ogórki z Charsznicy. To wraz z leśnymi grzybami oraz porcją solidnej miłości do gotowania sprawiło, że rolady śląskie w sosie borowikowym zasługują na smakowego wyróżnienie oraz szybkie powtórzenie. 🙂
Rolady śląskie w sosie borowikowym – składniki
- 6 plastrów wołowiny na rolady
- 150 g suszonych borowików
- 6 ogórków kiszonych
- 6 dużych plastrów wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 6 łyżeczek ostrej musztardy (np. rosyjskiej, Dijon)
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Wykonanie
Borowiki zalać 1/2 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie grzyby odcisnąć, drobno posiekać, a wodę zachować.
Ogórki kiszone pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka.
Każdy kawałek mięsa wołowego ułożyć pomiędzy folią spożywczą, rozbić tłuczkiem do mięsa na duże i cienkie plastry. Mięso oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem, następnie każdy plaster posmarować łyżeczką musztardy i na jego środku położyć plaster wędzonego boczku. W poprzek mięsa ułożyć po cztery ćwiartki ogórka kiszonego oraz po kilka kawałków cebuli.
Mięso ciasno zwijać, zaczynając od węższej strony, rolady spiąć wykałaczkami lub obwiązać nićmi kuchennymi, na koniec oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim rolady wołowe z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć je do brytfanny lub dużego garnka z grubym dnem, a na patelnię wlać wodę z namaczania grzybów. Chwilę pogotować, aby zgarnąć smaki, po czym przelać do brytfanny z mięsem. Włożyć grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione owoce jałowca oraz resztę cebuli, postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 1/2 godziny, od czasu do czasu rolady przewrócić. Po tym czasie pokrywkę zdjąć, gotować jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania sos można zagęścić czubatą łyżką mąki, rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej wody.
Rolady śląskie w sosie borowikowym wyjąć z brytfanny, usunąć wykałaczki lub nici. Podawać z kluskami śląskimi polanymi sosem oraz modrą kapustą.
Podobne przepisy





