Kr贸lik duszony z warzywami

Kolejny prosty przepis na kr贸lika na naszym blogu. 馃檪 Tym razem b臋dzie to kr贸lik z warzywami, kt贸ry dusi si臋 z nimi na wolnym ogniu. Duszone mi臋so z kr贸lika jest delikatne i soczyste, a warzywa zapewniaj膮 nam zdrowy i kolorowy dodatek. Wystarczy tylko osobno ugotowa膰 kasz臋, ziemniaki lub makaron, a ca艂e danie mo偶na mie膰 w przeci膮gu dw贸ch godzin. Kr贸lik duszony z warzywami to dobry pomys艂 na niedzielny rodzinny obiad, gdy chcemy poda膰 inny rodzaj mi臋sa.
Kr贸lik duszony z warzywami – sk艂adniki
- 1 kr贸lik (bez podrob贸w)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawa艂ek selera
- 2 艂odygi selera naciowego
- 1 kawa艂ek pora (bia艂a cz臋艣膰)
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 100 g w臋dzonego boczku
- 750 ml roso艂u
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka ja艂owca
- s贸l, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- m膮ka do opr贸szenia
|
Przygotowanie
Marchewk臋, pietruszk臋 i seler obra膰, umy膰, pokroi膰 w s艂upki.
Cebul臋 obra膰, pokroi膰 w pi贸rka.
Czosnek obra膰, rozgnie艣膰 d艂oni膮.
Seler naciowy umy膰, pokroi膰 w paski.
Por dok艂adnie wyp艂uka膰, pokroi膰 w kr膮偶ki.
Wykonanie
Kr贸lika pokroi膰 na porcje, umy膰 i osuszy膰 papierowym r臋cznikiem. Opr贸szy膰 sol膮 i pieprzem, nast臋pnie obtoczy膰 w m膮ce, jej nadmiar strz膮sn膮膰.
Boczek pokroi膰 w kostk臋, wrzuci膰 na patelni臋, wytopi膰 t艂uszcz. Prze艂o偶y膰 go do du偶ego garnka z grubym dnem, a na t艂uszczu obsma偶y膰 kr贸lika z ka偶dej strony na z艂oty kolor.
Do garnka wsypa膰 s艂upki marchewki, pietruszki i selera, na warzywach po艂o偶y膰 kawa艂ki kr贸lika. Wsypa膰 pozosta艂e warzywa, doda膰 przyprawy, wla膰 ros贸艂, lekko posoli膰.
Kr贸lika z warzywami gotowa膰 pod przykryciem na 艣rednim ogniu 60-70 minut. Od czasu do czasu delikatnie przemiesza膰.
Kr贸lika duszonego z warzywami poda膰 z ziemniakami lub gotowan膮 na sypko kasz膮.
|
Podobne przepisy





