Kr贸lik duszony z warzywami

M&B
Kr贸lik duszony z warzywami

Kolejny prosty przepis na kr贸lika na naszym blogu. 馃檪 Tym razem b臋dzie to kr贸lik z warzywami, kt贸ry dusi si臋 z nimi na wolnym ogniu. Duszone mi臋so z kr贸lika jest delikatne i soczyste, a warzywa zapewniaj膮 nam zdrowy i kolorowy dodatek. Wystarczy tylko osobno ugotowa膰 kasz臋, ziemniaki lub makaron, a ca艂e danie mo偶na mie膰 w przeci膮gu dw贸ch godzin. Kr贸lik duszony z warzywami to dobry pomys艂 na niedzielny rodzinny obiad, gdy chcemy poda膰 inny rodzaj mi臋sa.

Kr贸lik duszony z warzywami – sk艂adniki

  • 1 kr贸lik (bez podrob贸w)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawa艂ek selera
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 1 kawa艂ek pora (bia艂a cz臋艣膰)
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 100 g w臋dzonego boczku
  • 750 ml roso艂u
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka ja艂owca
  • s贸l, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • m膮ka do opr贸szenia




Przygotowanie

Marchewk臋, pietruszk臋 i seler obra膰, umy膰, pokroi膰 w s艂upki.

Cebul臋 obra膰, pokroi膰 w pi贸rka.

Czosnek obra膰, rozgnie艣膰 d艂oni膮.

Seler naciowy umy膰, pokroi膰 w paski.

Por dok艂adnie wyp艂uka膰, pokroi膰 w kr膮偶ki.

Wykonanie

Kr贸lika pokroi膰 na porcje, umy膰 i osuszy膰 papierowym r臋cznikiem. Opr贸szy膰 sol膮 i pieprzem, nast臋pnie obtoczy膰 w m膮ce, jej nadmiar strz膮sn膮膰.

Boczek pokroi膰 w kostk臋, wrzuci膰 na patelni臋, wytopi膰 t艂uszcz. Prze艂o偶y膰 go do du偶ego garnka z grubym dnem, a na t艂uszczu obsma偶y膰 kr贸lika z ka偶dej strony na z艂oty kolor.

Do garnka wsypa膰 s艂upki marchewki, pietruszki i selera, na warzywach po艂o偶y膰 kawa艂ki kr贸lika. Wsypa膰 pozosta艂e warzywa, doda膰 przyprawy, wla膰 ros贸艂, lekko posoli膰.

Kr贸lika z warzywami gotowa膰 pod przykryciem na 艣rednim ogniu 60-70 minut. Od czasu do czasu delikatnie przemiesza膰.

Kr贸lika duszonego z warzywami poda膰 z ziemniakami lub gotowan膮 na sypko kasz膮.




Oce艅 nasze danie. Dzi臋kujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kr贸lik duszony z warzywami
Autor
Opublikowane
艢rednia ocen
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
UDOST臉PNIJ TEN PRZEPIS

Podziel si臋 swoj膮 opini膮 o tym przepisie

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.

Poprzedni przepis Nast臋pny przepis