Mince pies
Ciasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia użyliśmy wielu smacznych składników. Ciekawe co po ich skosztowaniu powiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. 😉 🙂
Składniki na mince pies
Kruche ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 125 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 30 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynek
- 15 g suszonych jagód
- 30 g daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g cukru
- 40 ml słodkiego czerwonego wina
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 4 goździki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml brandy lub whisky
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier do posypania
Przygotowanie
Nadzienie:
Daktyle, suszone śliwki, morele oraz migdały drobno posiekać.
Goździki oraz ziele angielskie rozgnieść w moździerzu.
Do dużego garnka wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i cytryny oraz wino, podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Wsypać żurawinę, kandyzowane skórki pomarańczy, rodzynki, suszone jagody, pokrojone migdały, daktyle oraz śliwki i morele. Dodać przyprawy – goździki, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon oraz liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż owoce wchłoną cały płyn. Odstawić z ognia, a po przestygnięciu wmieszać skórki pomarańczy i cytryny oraz brandy.
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone masło, posiekać dużym nożem. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.
Wykonanie
Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, wykroić 12 kółek, wielkością odpowiadających wgłębieniom w blaszce do muffinek. Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć gwiazdki wielkości pasującej do góry ciasteczek.
Każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie, następnie nałożyć nadzienie, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie docisnąć do nich gwiazdki. Wierzch posmarować jajkiem, posypać cukrem.
Ciasteczka mince pies wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut, do zezłocenia się gwiazdek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do pieczenia, aby ciasteczka wystygły.
4 Komentarze
M&B
21 grudnia 2017 at 15:03
Te ciasteczka warto podać obok jakiegoś polskiego świątecznego wypieku. 🙂
M&B
21 grudnia 2017 at 15:02
Zapraszamy do nas. :-);-)
Zuza
20 grudnia 2017 at 13:03
są świetne 🙂
Cukry Proste
20 grudnia 2017 at 11:54
Chciałabym kiedyś spróbować tych ciastek:)