Kluski śląskie

Wspomnienie naszego dzieciństwa. Zarówno moja Babcia, jak i Ciocia mieszkająca na Śląsku robiły wspaniałe kluski śląskie. Samodzielne przygotowanie stanowiło dla mnie wyzwanie, tym bardziej, że Bartek często je spożywał na niedzielny obiad. razem z roladą śląską i modrą kapustą. 🙂 Wspólnie daliśmy jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować z tymi robionymi przez jego Mamę. 🙂
Kluski śląskie – składniki
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
|
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
Gdy przestygną, całość wyłożyć na stolnicę i uformować w kopiec. Podzielić go na 4 części, jedną z nich odłożyć na bok, a powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko, posolić masę i szybko zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć a palcem zrobić wgłębienie.
Kluski wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, delikatnie zamieszać aby się nie przykleiły do garnka. Gotować od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2 minuty. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.
|
Podobne przepisy
