Gęsia wątróbka z cebulą, jabłkiem i żurawiną

Tegoroczny sezon na gęsinę rozpoczynamy nietypowo, bo nie od pieczonej gęsi, lecz od podrobów, które wreszcie udało się nam kupić. Na pierwszy rzut wpadła smażona gęsia wątróbka z cebulą, jabłkiem i żurawiną. Jakie to połącznie smaków było dobre, będziecie mogli ocenić sami, korzystając z naszego przepisu. My już możemy powiedzieć, że smażona gęsia wątróbka zapowiada bardzo smaczną jesień. 🙂
Gęsia wątróbka z cebulą, jabłkiem i żurawiną – składniki
- 500 g gęsiej wątróbki
- 2 średnie cebule
- 2 średnie jabłka (np. szampiony)
- 3 łyżki świeżej żurawiny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki gęsiego smalcu
|
Wykonanie
Wątróbkę z gęsi opłukać, usunąć białe błonki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w mące, odstawić.
Cebule obrać, pokroić w plastry. Przesypać na patelnię z rozgrzanym smalcem, wsypać cukier oraz zioła, wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut.
W tym czasie jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Dołożyć do smażącej się cebuli, dusić pod przykryciem 5-10 minut, aby jabłka lekko zmiękły, a cebula się zeszkliła. Dosypać żurawinę, dusić jeszcze kilka minut, po czym zawartość patelni przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni smażyć gęsie wątróbki po kilka minut z każdej strony, aż będą ścięte. Do wątróbek dołożyć usmażone wcześniej dodatki, delikatnie przemieszać składniki, przykryć pokrywką i dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem wątróbkę gęsią oprószyć solą i pieprzem.
Gęsią wątróbkę z cebulę, jabłkiem i żurawiną podawać np. na podpieczonych bagietkach lub z tłuczonymi ziemniakami.
|
Podobne przepisy
