Sorbet melonowo-ogórkowy

Lubimy ciekawe połączenia smaków, dlatego też naszą uwagę przyciągnął sorbet melonowo-ogórkowy. To bardzo ciekawy duet, który świetnie orzeźwia i chłodzi, dostarczając kubkom smakowym wielu wrażeń. Jednocześnie czujemy słodycz melona i świeżość ogórka, które są dopełnione pikantną nutką imbiru. Dla mnie to najlepszy sorbet tego lata. 🙂
Sorbet melonowo-ogórkowy – składniki
- 250 g miąższu melona
- 100 g ogórka
- 50 ml wody
- 75 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta mielonego imbiru
|
Wykonanie
Melon pokroić na małe kawałki, włożyć do zamrażarki, pozostawić do całkowitego zamrożenia.
Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia.
Ogórek umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Do głębokiego naczynia wsypać zamrożony melon, kawałki ogórka, mielony imbir. Wlać syrop cukrowy, całość dokładnie zblendować.
Sorbet melonowo-ogórkowy wstawić do zamrażarki, mrozić 6-8 godzin, mniej więcej co godzinę miksować lub blendować, aby rozbijać kryształki lodu.
|
Podobne przepisy
