Pancakes

M&B
Pancakes

Pancakes do tej pory robiliśmy z gotowej mieszanki, którą przysyłała nam Siostra Agata. Tym razem sami przygotowaliśmy mieszankę na pyszne, puszyste, lekkie amerykańskie naleśniki. Pancakes zazwyczaj jemy na śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, sycącego i podanego na słodko. Z dodatkiem syropu klonowego, sosu karmelkowego lub dżemu to bardzo smaczne rozpoczęcie dnia.

Składniki na pancakes

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka wielkości L
  • 30 g masła
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Masło rozpuścić, przestudzić.

Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem, dodać przestudzone masło. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, mieszać widelcem do połączenia się składników i rozbicia wszystkich grudek mąki.

Patelnię z rozprowadzoną niewielką ilością masła rozgrzać na średnim ogniu, wlewać partiami przygotowane ciasto, smażyć 2-3 minuty, aż spód zrobi się złocisty, a na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Przewrócić na drugą stronę, ponownie smażyć 2 minuty, do zezłocenia się spodu.

Pancakes podawać polane syropem klonowym, ze świeżymi owocami lub dżemem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pancakes
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • kamciss

    13 marca 2018 at 22:15

    Uwielbiam te puchate placuszki! Pyszny pomysł na śniadanie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis