Pancakes

Pancakes do tej pory robiliśmy z gotowej mieszanki, którą przysyłała nam Siostra Agata. Tym razem sami przygotowaliśmy mieszankę na pyszne, puszyste, lekkie amerykańskie naleśniki. Pancakes zazwyczaj jemy na śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, sycącego i podanego na słodko. Z dodatkiem syropu klonowego, sosu karmelkowego lub dżemu to bardzo smaczne rozpoczęcie dnia.
Składniki na pancakes
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka wielkości L
- 30 g masła
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Masło rozpuścić, przestudzić.
Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem, dodać przestudzone masło. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, mieszać widelcem do połączenia się składników i rozbicia wszystkich grudek mąki.
Patelnię z rozprowadzoną niewielką ilością masła rozgrzać na średnim ogniu, wlewać partiami przygotowane ciasto, smażyć 2-3 minuty, aż spód zrobi się złocisty, a na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Przewrócić na drugą stronę, ponownie smażyć 2 minuty, do zezłocenia się spodu.
Pancakes podawać polane syropem klonowym, ze świeżymi owocami lub dżemem.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
kamciss
13 marca 2018 at 22:15
Uwielbiam te puchate placuszki! Pyszny pomysł na śniadanie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂