Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami to nie tylko potrawa, którą można podać na wielkanocny stół, ale także na codzienny obiad. W czasie tegorocznego śniadania lub obiadu wielkanocnego proponujemy upieczenie białej kiełbasy nieco inaczej niż zazwyczaj, czyli z dodatkiem pieczarek. Tym daniem z pewnością każda Pani zaskoczy domowników i gości. Nam to połączenia bardzo posmakowało i w tym roku przygotujemy białą kiełbasę z dodatkiem pieczarek podczas wizyty w domach. 🙂
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami – składniki
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 500 g pieczarek (małych lub średnich)
- 2 średnie cebule
- 50 ml śmietanki kremówki (30%)
- 250 ml rosołu lub wody
- 1 łyżeczka cząbru
- 10-12 ziarenek kolendry
- masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki.
Cebulę obrać, pokroić na plasterki.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć do momentu zredukowania się wody. Dodać cząber, kolendrę, sól i pieprz, przemieszać.
Do naczynia żaroodpornego wlać rosół lub wodę, przełożyć pieczarki z cebulą. Ułożyć na nich surowe białe kiełbasy nacięte nożem w kilku miejscach. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Piec 30 minut, po czym zdjąć folię, wlać kremówkę, przemieszać i piec kolejne 15-20 minut, do zrumienienia się kiełbasek. W tym czasie kilka razy posmarować kiełbaski powstałym sosem.
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami smakuje najlepiej na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.
|
Podobne przepisy






4 Komentarze
M&B
1 stycznia 2023 at 12:53
Dziękujemy za uwagę, przepis uzupełniliśmy – kremówkę dodajemy pod koniec pieczenia. Pozdrawiamy.
Mariusz
31 grudnia 2022 at 14:24
A co z tą śmietanką, kiedy gdzie i jak ją dodać do kiełbasy?
M&B
6 listopada 2020 at 19:15
Bardzo nas to cieszy. 🙂 Dziękujemy także za pomysł na zamianę pieczarek. 🙂
Agata J
6 listopada 2020 at 13:40
Bardzo smaczbe danie polecam z brązowymi pieczarkami. Robię dziś drugi raz