Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

M&B
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami to nie tylko potrawa, którą można podać na wielkanocny stół, ale także na codzienny obiad. W czasie tegorocznego śniadania lub obiadu wielkanocnego proponujemy upieczenie białej kiełbasy nieco inaczej niż zazwyczaj, czyli z dodatkiem pieczarek. Tym daniem z pewnością każda Pani zaskoczy domowników i gości. Nam to połączenia bardzo posmakowało i w tym roku przygotujemy białą kiełbasę z dodatkiem pieczarek podczas wizyty w domach. 🙂

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami – składniki

  • 500 g białej kiełbasy surowej
  • 500 g pieczarek (małych lub średnich)
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 250 ml rosołu lub wody
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 10-12 ziarenek kolendry
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Cebulę obrać, pokroić na plasterki.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć do momentu zredukowania się wody. Dodać cząber, kolendrę, sól i pieprz, przemieszać.

Do naczynia żaroodpornego wlać rosół lub wodę, przełożyć pieczarki z cebulą. Ułożyć na nich surowe białe kiełbasy nacięte nożem w kilku miejscach. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Piec 30 minut, po czym zdjąć folię i piec kolejne 15-20 minut, do zrumienienia się kiełbasek. W tym czasie kilka razy posmarować kiełbaski powstałym sosem.

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami smakuje najlepiej na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    6 listopada 2020 at 19:15

    Bardzo nas to cieszy. 🙂 Dziękujemy także za pomysł na zamianę pieczarek. 🙂

  • Agata J

    6 listopada 2020 at 13:40

    Bardzo smaczbe danie polecam z brązowymi pieczarkami. Robię dziś drugi raz

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis