Brownie z batatami

Wzorując się na naszych pysznych brownie, które piekliśmy z dodatkiem buraków i dyni, napisaliśmy przepis na brownie z batatów. Wierzcie nam, że użyte słodkie ziemniaki nie zaburzyły smaku tego wspaniałego czekoladowego ciasta, nadal czekolada gra pierwsze skrzypce. Brownie z batatów ma chrupiący wierzch i wilgotne wnętrze, czyli to co jest charakterystyczne dla tego ciasta i co sprawia, że ma tak wielu wielbicieli. My do tej grupy należymy, więc nasze brownie z batatami zniknęło szybciej niż tabliczka czekolady. 😉
Składniki na brownie z batatów
- 300-350 g batatów
- 100 g mąki pszennej
- 125 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 25 g kakao
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
|
Wykonanie
Bataty umyć, zawinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do środka), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec do miękkości słodkich ziemniaków – około 35-45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, zdjąć skórkę i odważyć 200 g. Miąższ batatów pognieść z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym do uzyskania gładkiego puree.
W garnku, postawionym na niewielkim ogniu, rozpuścić masło i połamaną czekoladę. Zestawić z ognia, wmieszać puree z batatów, a następnie powoli wlewać i łączyć z czekoladową masą rozkłócone jajka. Na koniec przesiać i wmieszać mąkę z kakao.
Blachę do pieczenia (23/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto, rozprowadzić i wyrównać jego powierzchnię.
Brownie z batatami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do ostygnięcia, po czym wyjąć i pokroić na porcje.
|
Podobne przepisy
