Guacamole

Guacamole to meksykańska pasta zrobiona z awokado, które nierozerwalnie łączy się z imprezami, oglądaniem meczy z dużą miską chipsów, czy spotkaniami ze znajomymi. Do zrobienia klasycznego guacamole nie potrzeba wielu składników, ale to ich połączenie sprawia, że pasta z awokado jest pikantna, orzeźwiająca i bogata w smaku. My najczęściej robimy gauacamole, gdy mamy ochotę na chipsy nachos, ale pastę z awokado można podać także do surowych warzyw, tortilli czy grillowanego mięsa. Ten smak koniecznie trzeba poznać, kto raz skosztuje tego meksykańskiego dodatku, z pewnością wróci do niego nie raz. 🙂
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 kawałek ostrej papryczki chili (ok. 2 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek kolendry
- sok z 1/2 limonki
- sól
|
Wykonanie
Czerwoną cebulę i ząbek czosnku obrać, bardzo drobno posiekać.
Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć nasiona, bardzo drobno posiekać. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, może dodać kilka pestek.
Kolendrę posiekać.
Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Umieścić w miseczce. Dodać cebulę, czosnek, papryczkę chili, kolendrę oraz sok z limonki, który zapobiegnie ciemnieniu awokado. Całość wymieszać widelcem, jednocześnie rozgniatając awokado. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Guacamole podawać od razu po przygotowaniu, ma wtedy najładniejszy kolor.
|
Podobne przepisy
