Bułeczki cynamonowe
Od dłuższego czasu chodziły za nami bułeczki cynamonowe. Większość z nas już pewnie powoli zaczyna się nudzić, siedząc w domu, wiec myślimy, że produktywne spędzanie czasu w kuchni jest jednym ze sposobów na zwalczanie tej nudy. Drożdżowe ciasta zawsze wymagają zaangażowania i długiego czasu, a ponieważ składniki na cynamonowe bułeczki raczej każdy powinien posiadać w domu, zachęcamy do udania się do kuchni i upieczenia tych pachnących cynamonem słodkich bułeczek. 🙂
Składniki na bułeczki cynamonowe
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
Cynamonowe nadzienie:
- 50 g masła
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Mleko lekko podgrzać – do ok. 30oC.
Drożdże wkruszyć do miski, wsypać połowę cukru, pognieść łyżką do rozpuszczenia się drożdży. Wlać mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie masło rozpuścić w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnku, odstawić do wystygnięcia.
Do drugiej miski wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać jajko oraz żółtko, następnie wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, wlać masło, ponownie wyrabiać przez kilka minut, aż masło się wchłonie. Ciasto drożdżowe można wyrabiać również przy pomocy robota kuchennego, używając haka do wyrabiania ciasta.
Ciasto oraz miskę natłuścić, używając niewielkiej ilości oleju. Bawełnianą ściereczką przykryć naczynie, odstawić do wyrośnięcia na 50-60 minut w ciepłe miejsce.
Cynamonowe nadzienie:
Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
W osobnej miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
Wykonanie
Na blat oprószony mąką wyłożyć wyrośnięte drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na kształt prostokąta. Następnie posmarować je rozpuszczonym masłem, a na nie rozsypać cukier z cynamonem.
Ciasto zwijać w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić je na 3 centymetrowe kawałki. Układać je w wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub tortownicy, zachowując pomiędzy kawałkami ciasta odstępy. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki cynamonowe posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 30 minut.
Słodkie bułeczki z cynamonem po wystygnięciu można polać lukrem [↗] lub lukrem z białka [↗], które pozostało z pieczenia.
|