Śledzie z pietruszkowym pesto
Śledzie z pietruszkowym pesto to nasza tegoroczna propozycja na wigilijne śledzie. Jesteśmy ciekawi, czy przyjmiecie ją równie dobrze jak nasze śledziowe hity, czyli śledzie gajowego i śledzie po kaszubsku. Jednego jesteśmy pewni, kawałki zamarynowanego w soku i skórce z cytryny śledzia ozdobione pesto z pietruszki będą apetycznie prezentowały się na wigilijnym stole i posmakują wszystkim wielbicielom tej ryby.
Śledzie z pietruszkowym pesto – składniki
Śledzie:
- 500 g filetów śledziowych a’la Matjas
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
Pietruszkowe pesto:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
>
Przygotowanie
Śledzie:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 2 godziny, a jeśli są bardzo słone, w połowie tego czasu wymienić wodę.
Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki.
W misce wymieszać skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, sok z cytryny oraz oliwę. Włożyć kawałki śledzi, przemieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, po czym przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki.
Pietruszkowe pesto:
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć ją do misy blendera. Wsypać orzechy włoskie oraz cukier, wlać oliwę i sok z cytryny. Zblendować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie
Na półmisek wyłożyć kawałki śledzi, na nich rozprowadzić pietruszkowe pesto.