Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Śledzie z pietruszkowym pesto

Print Friendly, PDF & Email

Śledzie z pietruszkowym pesto

Śledzie z pietruszkowym pesto to nasza tegoroczna propozycja na wigilijne śledzie. Jesteśmy ciekawi, czy przyjmiecie ją równie dobrze jak nasze śledziowe hity, czyli śledzie gajowego i śledzie po kaszubsku. Jednego jesteśmy pewni, kawałki zamarynowanego w soku i skórce z cytryny śledzia ozdobione pesto z pietruszki będą apetycznie prezentowały się na wigilijnym stole i posmakują wszystkim wielbicielom tej ryby.

Śledzie z pietruszkowym pesto – składniki

Śledzie:

Pietruszkowe pesto:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Śledzie:

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 2 godziny, a jeśli są bardzo słone, w połowie tego czasu wymienić wodę.

Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki.

W misce wymieszać skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, sok z cytryny oraz oliwę. Włożyć kawałki śledzi, przemieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, po czym przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki.

Pietruszkowe pesto:

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć ją do misy blendera. Wsypać orzechy włoskie oraz cukier, wlać oliwę i sok z cytryny. Zblendować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Wykonanie

Na półmisek wyłożyć kawałki śledzi, na nich rozprowadzić pietruszkowe pesto.




Śledzie z pietruszkowym pesto

Śledzie z pietruszkowym pesto

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Śledzie z pietruszkowym pesto
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.