Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku. 🙂
Ryba po japońsku – składniki
Ryba:
- 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna)
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
Warzywa w zalewie:
- 1 słoik papryki konserwowej
- 5 ogórków konserwowych
- 3 cebule
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz do smaku
Ciasto naleśnikowe do panierowania ryby:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ryba:
Do przygotowania tej potrawy można użyć filetów ze świeżej lub mrożonej ryby, te ostatnie należy wcześniej rozmrozić.
Filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące.
Ciasto naleśnikowe do panierowania ryby:
Do miski wlać mleko, wbić jajko, rozkłócić. Wsypać szklankę mąki, kurkumę oraz szczyptę soli, wymieszać do uzyskania gęstego i jednolitego ciasta.
Pokrojone i obtoczone w mące kawałki ryby zanurzać w cieście naleśnikowym, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Warzywa w zalewie:
Do miseczki wlać wodę, olej, ocet, dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól. Wymieszać.
Cebule obrać, pokroić w piórka, wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie szklista.
W tym czasie paprykę konserwową pokroić w ok. 5 cm paski, a ogórki konserwowe pokroić na plasterki. Przełożyć je na patelnię, chwilę podsmażać, po czym wlać przygotowaną wcześniej zalewę. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze dwie minuty.
Wykonanie
Na dno miski do sałatek ułożyć połowę usmażonej ryby, wyłożyć na nią połowę warzyw w zalewie, następnie ułożyć pozostałą część ryby, a na niej resztę warzyw z zalewą.
Ryba po japońsku dobrze smakuje podana na ciepło, ale my częściej jemy ją na zimno jako sałatkę na kolację lub śniadanie.