Tiramisu o smaku kiwi

M&B
Tiramisu o smaku kiwi

Kalendarzowa zima dopiero w połowie, a my nabraliśmy ochoty na deser ze świeżych owoców. Na nasze polskie trzeba jeszcze poczekać, więc wybraliśmy zielone kiwi. Przygotowaliśmy z niego tiramisu, w smaku zupełnie inne od tego kawowego – orzeźwiające i owocowe. Deser w sam raz dla dzieci, gdyż biszkopty nasączone są w cytrynowym syropie.

Tiramisu o smaku kiwi – składniki
  • 750 g kiwi
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g biszkoptów
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny




Przygotowanie

Kiwi obrać, zblendować, przełożyć na gęste sitko na ok. 1 godzinę do odkapania soku.

Szklankę wody, szklankę cukru i sok z cytryny podgrzewać do rozpuszczania się cukru, odstawić do wystygnięcia.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodawać mascarpone, cały czas miksując. Na koniec stopniowo wmiksować 1/3 odsądzonych kiwi.

Resztę kiwi dosłodzić wedle uznania.

Biszkopty krótko moczyć w syropie z cytryną, ułożyć z nich pierwszą warstwę, następnie nałożyć warstwę masy śmietanowej oraz warstwę kiwi – powtarzać do wyczerpania się składników.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tiramisu o smaku kiwi
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Pierunskiemaszkety

    10 lutego 2016 at 15:17

    O fajny pomysł na deser, na pewno skorzystam, dzieki 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis