Zapiekanka serowa z kaszą manną
Naszła nas ochota na coś słodkiego na dzisiejszy obiad, obowiązkowo z dodatkiem malin – tak kusząco wyglądających na krzaczkach. Inspiracji szukaliśmy w starych książkach kucharskich, gdzie znaleźliśmy tę zapiekankę z kaszy manny. Stare przepisy często mają małą wadę – nie ma w nich temperatury i czasu pieczenia. W tym dodatkowo brakowało ilości kaszy potrzebnej do ugotowania, ale jako dobrzy kucharze poradziliśmy sobie z tymi drobnymi problemami. Dodatkiem do naszej zapiekanki serowej z kaszą manną był sos waniliowy oraz świeże maliny. Tego nam było trzeba. 🙂
Zapiekanka serowa z kaszą manną – składniki
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 500 ml mleka
- 500 g białego sera
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki rodzynek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
|
Wykonanie
Kaszę mannę ugotować na mleku, gdy zgęstnieje, odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, przestudzić.
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na pianę i wraz z rozgniecionym serem i rodzynkami połączyć z przestudzoną kaszą. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki przełożyć przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50-60 minut – aż zapiekanka się zrumieni, a wbity patyczek będzie suchy.
Zapiekankę serową z kaszą manną podawać na gorąco np. z dodatkiem sosu waniliowego, soków owocowych.
|