Francuska zupa cebulowa

Zawsze gotujemy wielki garnek rosołu, z części następnego dnia robimy pomidorową, resztę zaś zamrażamy, aby w przyszłości mieć bazę do przygotowania innych dań. Dzisiejsza francuska zupa cebulowa powstała właśnie na takiej bazie, do której dodaliśmy cebulę, jabłka, szklankę wina i doprawiliśmy suszonym tymiankiem. Otrzymaliśmy doskonałą zupę cebulową z winną nutą i lekką słodyczą. Do tego grzanki z serem, które bardzo dobrze do niej pasują i warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie.
Francuska zupa cebulowa – składniki
- 500 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko
- 1 litr wywaru lub rosołu
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- woda
- sól, pieprz do smaku
- 1 bagietka
- żółty ser
|
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry, podsmażać na maśle przez 10 minut. Dolać zimnej wody, tak aby zakryła cebulę, dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut.
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Dodać je do cebuli, wsypać tymianek i łyżkę mąki, wymieszać. Wlać białe wino, gotować przez minutę.
Cebulę wraz z dodatkami przełożyć do garnka z wywarem lub rosołem, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 40 minut.
Na 10 minut przed podaniem francuskiej zupy cebulowej przygotować grzanki z bagietki posypanej startym serem.
|
Podobne przepisy
