Naleśniki szpinakowe z szynką

Naleśniki szpinakowe z szynką są przykładem na to, że naleśniki nie tylko można nadziewać, ale część wybranych dodatków można dodać bezpośrednio do ciasta. I nie muszą być one gładkiej konsystencji, żeby dokładnie wymieszały się z pozostałymi składnikami. Szpinak usmażony w naleśnikach bardzo ładnie wygląda, a do tego można jeszcze czymś wzbogacić smak dania, np. szynką i serem, ale możliwości jest znacznie więcej.
Naleśniki szpinakowe z szynką – składniki
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 1 jajko
- czubek noża proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 250 g szpinaku mrożonego
- dodatkowe mleko
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 250 g szynki w plastrach
- 250 g żółtego sera w plastrach
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
|
Przygotowanie
Naleśniki:
Szpinak rozmrozić, odcedzić zgromadzoną wodę, lekko odcisnąć.
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.
W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.
Dodać szpinak, wymieszać. Dolać odrobinę mleka, żeby ciasto stało się ponownie płynne – dokładna ilość mleka zależy od wody, która została dodana razem ze szpinakiem.
Wykonanie
Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.
Na naleśnikach ułożyć plastry szynki, na nich ser, na końcu pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Zawinąć w rulon i po kilka naraz położyć na lekko rozgrzanej patelni. Naleśniki szpinakowe z szynką podsmażać na małym ogniu do lekkiego rozpuszczenia się sera.
|
Podobne przepisy
