Torcik pomarańczowy

M&B
Torcik pomarańczowy

Torcik pomarańczowy upiekliśmy na początek Nowego Roku, z myślą o takim cieście kupiliśmy kilka dni wcześniej sporą ilość świeżych, pachnących i soczystych pomarańczy. Ponieważ mieliśmy wiele koncepcji na ciasto z pomarańczami, jego wygląd i skład powstawał stopniowo podczas „burz mózgów” – jak nazywamy wymianę naszych pomysłów na konkretne danie. Ostatecznie tort składa się z lekkiego biszkoptu nasączonego pomarańczówką, kremu pomarańczowego oraz marmolady pomarańczowej – potrójna pomarańczowa przyjemność. 🙂

Torcik pomarańczowy – składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek w rozmiarze L
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Krem pomarańczowy do tortu:

  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 500 ml dobrze schłodzonej kremówki
  • 15 g żelatyny

Pomarańczowa marmolada:

  • 5 pomarańczy
  • 400 g cukru
  • 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 100 ml pomarańczówki




Przygotowanie

Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Gdy masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką te składniki do ubitych jajek.

Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut. Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki i wystudzić.

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Marmolada pomarańczowa:

Pomarańcze sparzyć i wyszorować, odciąć czubki. Owoce (wraz ze skórką) pokroić na cząstki, usunąć pestki, zblendować, przełożyć do garnka. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier, gotować ok. 1-1,5 h na małym ogniu, często mieszając. Masa powinna stać się przejrzysta i gęsta. Odstawić do przestudzenia.

Krem pomarańczowy do tortu:

Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Z dwóch owoców zetrzeć skórkę do garnka, ze wszystkich wycisnąć sok i uzupełnić go wodą do 500 ml. Odlać pół szklanki rozcieńczonego soku, rozrobić w nim mąkę z jajkiem. Resztę płynu przelać do garnka, w którym jest starta skórka, wsypać cukier, zagotować. Wlać zawartość szklanki, gotować, często mieszając, aż uzyska się konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, na powierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wmiksować ją w budyń pomarańczowy.

Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w nią budyń.

Wykonanie

Dolny blat biszkoptu skropić pomarańczówką, wyłożyć na niego krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem i jego również nawilżyć pomarańczówką. Na wierzchu rozprowadzić pomarańczową marmoladę.

Torcik pomarańczowy wstawić na kilka godzin do lodówki.




torcik pomarańczowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Torcik pomarańczowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis