Pikantne burrito z czerwoną fasolą

Przepis na pikantne burrito z czerwoną fasolą znaleźliśmy w starych notatkach, wpisaliśmy więc brakujące składniki na naszą zakupową listę, aby już następnego dnia cieszyć się posiłkiem w meksykańskim stylu. Do jego skomponowania usmażyliśmy domowe cienkie i elastyczne placki do tortilli oraz przygotowaliśmy pikantny mięsno-fasolowy farsz, całość uzupełniły świeże warzywa oraz ser cheddar. Zabrakło tylko margarity. 😉
Pikantne burrito z czerwoną fasolą – składniki
Mięsno-fasolowy farsz:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- pieprz cayenne do smaku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pozostałe dodatki:
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 główka rzymskiej sałaty
- 100 g sera żółtego w kawałku
Dodatkowo:
|
Przygotowanie
Mięsno-fasolowy farsz:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone, usmażyć na rumiano, odstawić z ognia.
Do mięsa wlać zawartość puszki fasoli wraz z sosem, pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem.
Pozostałe dodatki:
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka.
Rzymską sałatę opłukać, osuszyć, porozrywać na mniejsze kawałki.
Żółty ser zetrzeć na tarce.
Wykonanie
Placki tortilli chwilę podgrzewać na suchej patelni lub w mikrofalówce, na każdy nakładać porcję mięsno-fasolowej mieszaniny, warzyw oraz startego żółtego sera. Do środka zagiąć dolną część ciasta, następnie dość ciasno zwinąć.
|
Podobne przepisy
