Brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami to kolejny pomysł na wykorzystanie owoców z nalewki. My użyliśmy właśnie takich, ale równie dobrze sprawdzą się świeże, mrożone lub wiśnie z kompotu, należy jednak pamiętać, aby przed dodaniem ich do ciasta dobrze je osączyć z soku. Połączenie gorzkiej czekolady, wiśni oraz alkoholu zawsze się sprawdza, więc jeden kawałek dostarczy nam bardzo przyjemnych wrażeń smakowych. 🙂
Składniki na brownie z wiśniami
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 125 g mąki pszennej
- 4 jajka (wielkości L)
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g wydrylowanych wiśni (świeżych, mrożonych, z nalewki lub z kompotu)
|
Wykonanie
Do garnka włożyć masło, wsypać cukier oraz połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia, następnie do ciepłej, ale nie gorącej masy, wbijać po jednym jajku, przed dodaniem kolejnego energicznie wmieszać trzepaczką poprzednie.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać do czekoladowej masy. Na koniec wsypać połowę wiśni, przemieszać.
Formę do pieczenia (25/20 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, po czym powkładać pozostałe wiśnie.
Brownie z wiśniami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut. Ciasto zostawić w piekarniku na 15 minut, wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
18 października 2019 at 20:47
Zgadzamy się w pełni. 🙂
Marcepanowa kuchnia
17 października 2019 at 18:46
Uwielbiam brownie, a wiśnie idealnie pasują do tego ciasta 🙂