Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Brownie z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email

brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami to kolejny pomysł na wykorzystanie owoców z nalewki. My użyliśmy właśnie takich, ale równie dobrze sprawdzą się świeże, mrożone lub wiśnie z kompotu, należy jednak pamiętać, aby przed dodaniem ich do ciasta dobrze je osączyć z soku. Połączenie gorzkiej czekolady, wiśni oraz alkoholu zawsze się sprawdza, więc jeden kawałek dostarczy nam bardzo przyjemnych wrażeń smakowych. 🙂

Składniki na brownie z wiśniami

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 jajka (wielkości L)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wydrylowanych wiśni (świeżych, mrożonych, z nalewki lub z kompotu)




Wykonanie

Do garnka włożyć masło, wsypać cukier oraz połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia, następnie do ciepłej, ale nie gorącej masy, wbijać po jednym jajku, przed dodaniem kolejnego energicznie wmieszać trzepaczką poprzednie.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać do czekoladowej masy. Na koniec wsypać połowę wiśni, przemieszać.

Formę do pieczenia (25/20 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, po czym powkładać pozostałe wiśnie.

Brownie z wiśniami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut. Ciasto zostawić w piekarniku na 15 minut, wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.




brownie z wiśniami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Brownie z wiśniami
Author Name
Opublikowana

2 Komentarzy

  1. M&B
    18 października 2019    

    Zgadzamy się w pełni. 🙂

  2. 17 października 2019    

    Uwielbiam brownie, a wiśnie idealnie pasują do tego ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *