Pleśniak z wiśniami z nalewki

M&B
pleśniak z wiśniami z nalewki

Na zakończenie września upiekliśmy ciasto pleśniak z wiśniami z nalewki. Dla jednych ulubione ciasto jesienne to szarlotka, dla drugich to placek ze śliwkami lub czekoladowe z gruszkami. A dla mnie jesień to czas na pieczenia pleśniaków. 🙂 Dlaczego zapytacie? Otóż koniec sierpnia i wrzesień, to czas zlewania soków z owoców z nalewek, które są moim zdaniem idealne do owocowego wkładu do pleśniaka. W tym roku mamy jeszcze czerwone porzeczki z nalewki oraz cały litrowy słoiczek wiśni w spirytusie, będzie więc pieczone, a potem jedzone. 🙂

Składniki na pleśniak z wiśniami z nalewki

Kruche ciasto:

  • 6 żółtek
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka

Piana z białek:

    • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie wiśniowego kisielu






Przygotowanie

Kruche ciasto:

W pierwszym kroku z żółtek, przesianej mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać z kakao, dolewając łyżkę mleka. Wszystkie przygotowane części owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piana z białek:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel, dokładnie wymieszać.

Wykonanie

Gdy ciasto jest dobrze schłodzone, jedną część białego ciasta rozłożyć na blasze (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wyłożyć wiśnie z nalewki, następnie zetrzeć na tarce brązowe ciasto. Na nim rozprowadzić ubitą pianę z białek, na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć ostatni kawałek ciasta.

Pleśniak z wiśniami z nalewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do zrumienienia się ciasta.






pleśniak z wiśniami z nalewki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pleśniak z wiśniami z nalewki
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
21star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis