Pleśniak z wiśniami z nalewki

Na zakończenie września upiekliśmy ciasto pleśniak z wiśniami z nalewki. Dla jednych ulubione ciasto jesienne to szarlotka, dla drugich to placek ze śliwkami lub czekoladowe z gruszkami. A dla mnie jesień to czas na pieczenia pleśniaków. 🙂 Dlaczego zapytacie? Otóż koniec sierpnia i wrzesień, to czas zlewania soków z owoców z nalewek, które są moim zdaniem idealne do owocowego wkładu do pleśniaka. W tym roku mamy jeszcze czerwone porzeczki z nalewki oraz cały litrowy słoiczek wiśni w spirytusie, będzie więc pieczone, a potem jedzone. 🙂
Składniki na pleśniak z wiśniami z nalewki
- 200 g wiśni z nalewki
Kruche ciasto:
- 6 żółtek
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
Piana z białek:
-
- 6 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie wiśniowego kisielu
Przygotowanie
Kruche ciasto:
W pierwszym kroku z żółtek, przesianej mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać z kakao, dolewając łyżkę mleka. Wszystkie przygotowane części owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piana z białek:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel, dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Gdy ciasto jest dobrze schłodzone, jedną część białego ciasta rozłożyć na blasze (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wyłożyć wiśnie z nalewki, następnie zetrzeć na tarce brązowe ciasto. Na nim rozprowadzić ubitą pianę z białek, na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć ostatni kawałek ciasta.
Pleśniak z wiśniami z nalewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do zrumienienia się ciasta.
Podobne przepisy





